Velux ja Hollandi investeerimisettevõte Egeria on jõudnud kokkuleppele JET-Groupi müügis VELUXi kontsernile. Otsus omandada Euroopa juhtiv tööstuslike katusevalgustussüsteemide tootja JET-Group on kooskõlas Veluxi kontserni kasvustrateegiaga, eriti sooviga laiendada oma äritegevust päevavalguslahenduse valdkonnas mitteeluruumide turul. JET-Groupi näol omandab Veluxi kontsern sel aastal juba teise ettevõtte – aprillis teatati USA katuseakendetootja Wasco Products Inc.-i ostust.

Velux on olnud eluruumide katuseakende valdkonnas turuliider juba üle 75 aasta. Veluxi kontsern tegi oma esimese sammu kommertsturule 2012. aastal, kui ta käivitas moodulkatuseakende süsteemi. Praegu on strateegia jõuda selles ärivaldkonnas loomuliku kasvu ja omandamise kaudu juhtpositsioonile.

„Meil on olnud Egeria ja JET-Groupiga väga meeldiv dialoog. Tundsime kohe, et JET-Groupi ja meie ettevõtte ambitsioonid ning kultuur täiendavad teineteist hästi. JET-Groupi omandamisega tugevdame kommertsturul oma jalgealust paljudes riikides ja lisame enda äripakkumistele Euroopas mitu uut tooterühma,“ rääkis Veluxi kontserni tegevjuht David Briggs.

Kommertsturg koosneb kahest põhisegmendist:

* arhitektuuriline segment, mis keskendub rohkem disainile ja kus arhitektid mängivad klaas- või akrüülklaaslahenduste valikul olulist rolli, ning

* tööstuslike lamekatuste segment, mis koosneb peaaegu eranditult akrüüllahendustest, näiteks kuplid või moodulkatuseaknad.

Kahe segmendi sihtrühmad ja müügiprotsessid on väga erinevad. VELUXi moodulkatuseakende äri paistab silma arhitektuurilises segmendis, JET-Groupil on aga tööstuslike lamekatuste segmendis juhtpositsioon.

„Ootame Veluxi kontserniga liitumist ning näeme suurt kasvupotentsiaali ja võimalust tugevdada oma äritegevust Euroopas klientide ja töötajate huvides,“ sõnas JET-Groupi tegevjuht Ralf Dahmer. Egeria partner Mark Wetzels on tehinguga samuti rahul: „Veluxi kontsern avaldab mulle muljet ja olen kindel, et see kombinatsioon on kasulik nii ettevõtetele, töötajatele kui ka turupakkumisele.“

„JET-Groupi omandamisega saime kohe Euroopa kommertsturu üheks juhtivaks tegijaks ning saame ühendada oma moodulakende äri JET-Groupi omaga, et luua uus äriosakond, mis kannustaks sel turul veelgi suuremat kasvu. Näeme ka võimalusi edendada JETi hulgimüügiäri, müües mõnda toodet Veluxi kaubandusvõrgu kaudu, mis muu hulgas suurendab meie edasimüüjate käivet. Velux on olnud alati keskendunud päevavalguse ja värske õhu pakkumisele, et luua parem elu- ja töökeskkond. JETi omandamine aitab meil laiendada oma äritegevust täiesti uude turusegmenti,“ rääkis Veluxi kontserni tegevjuht David Briggs.

Saksamaa ja Austria konkurentsiasutused peavad omandamise heaks kiitma. Ettevõtted ei avalda lepingu kohta edasist teavet enne, kui nad on saanud lõpliku kinnituse.

Seni kui JET-Groupi omandamine ootab heakskiitu ja on veel pooleli, müüakse JETi tooteid JETi kaubamärgi all ja olemasoleva organisatsiooni kaudu. Velux jätkab moodulkatuseakende müümist, kuni kliendid on omandi muutusest teadlikuks saanud ning Veluxi kaubamärgile saab sujuvalt üle minna ja seda turul tutvustada. Kahe organisatsiooni ühiste funktsioonide ja võtmeklientidega suhete arendamisest peaks tekkima sünergia, mis loob Veluxi äriosakonnale uue aluse.