„Nüüd muutub selgemaks, et poliitiline olukord on stabiilne ja ettearvatav,“ ütles Venemaa suurima kaevandusettevõtte GMK Norilsk Nickeli juht Vladimir Potanin intervjuus Bloomberg TV-le. „Keegi ei taha rohkem sanktsioone. Ma arvan, et oleme jõudnud suhetes stabiilsele tasemele.“

Mullu kehtestasid Euroopa ja USA sanktsioonid Venemaa kütusetööstusele ja rahandussektorile ning tosinale eraisikust prominendile, kuna Venemaa annekteeris Ukrainalt Krimmi. Rubla kukkus poole võrra ja keskpank põletas rubla kaitstes valuutareserve, et aeglustada kollapsit.

Tänavu on märke, et olukord võib olla stabiliseerumas. Rubla on tõusnud ja sel aastal maailma suurima tõusu teinud valuutade seas. Läinud nädalal kohtus Venemaa president Vladimir Putin enam kui aasta jooksul esmakordselt USA välisministri John Kerryga.

Investorid ootasid täiendavaid sanktsioone ja Vene majanduses täiendavaid probleeme, ütles Potanin. Tema sõnul on nüüd investoritel õige aeg Venemaale tagasi tulekuks.

Enamus oligarhi varandusest, mida Bloomberg on hinnanud 16,7 miljardile dollarile, tuleb 30% osalusest Norilsk Nickelist. Seda ettevõtet ei ole sanktsioonid puudutanud. 12kuuga on Norilski aktsia tõusnud Moskva börsil 54%, mis teeb ettevõtte turuväärtuseks 1,62 triljonit rubla ehk 33 miljardit dollarit.

Kompanii sai mullu tulu nii nikli kui palladiumi hinnatõusust. Ka tuli kasuks rubla odavnemine. Norilski kulud on rublades, kuid tootang müüakse dollarites.