Neljapäeval olid kohtus arutlusel äriühingute OOO Kama, SA VB Management, Murena Development LTD ja OOO Elias esindaja Viktor Särgava määruskaebused Harju maakohtu 23. mai vara arestimise määrustele ning Eesti firma AS Parsum Partners ja Läti firma SIA Morando kaitsja Viktor Särgava ning Sabina Ltd esindaja Aivar Pihlaku määruskaebused Harju maakohtu 23. mai vara arestimise määrustele.

Samuti arutas kohus äriühingute Bradbury Solutions LTD, OOO Tehnoteks, OOO Fregat ja Expocross LLP esindaja Sven Sillari määruskaebuseid Harju maakohtu 23. mai vara arestimise määrustele, vahendas BNS.

Kaitsjad olid neljapäevasel istungil kõnealustes asjades seisukohal, et eelkuritegu ei ole tuvastatud ja arvelduskontodel olev raha on arestitud ilma aluseta.

Prokuratuur leidis, et menetluste praeguses staadiumis ei ole vaja tuvastada kuritegu, vaid varad on arestitud, tuginedes rahapesu andmebüroo analüüsidele ning antud tõendeid kontrollitakse.

Prokuratuuri andmetel on ettevõtete kontodele laekunud raha fiktiivsete tehingute tulemusel. Laekunud raha saadetakse välisriigi kontolt Eestis asuvale arvelduskontole, seejärel võetakse Eestis sularahas välja ja viiakse tagasi välisriiki. Prokuratuuri hinnangul on antud tehingute skeem kahtlane ja viitab asjaolule, et antud rahalised vahendid võivad olla rahapesu objektiks.

Prokuratuuri tähelepanu on kõnealuste ettevõtete suunanud välisriikide õigusorganisatsioonid ning prokuratruur on esitanud õigusabi taotlused nii Lätti, Leetu, Poola kui ka Venemaale.

Parsum Partnersi omanikud on Krediidiinfo andmetel Tatjana ja Vjatšeslav Mangus ning Aleksander Trifonov.