See võib sundida Gazpromi järele andma Euroopale kes juba ammu nõuab gaasi hinna lahtisidumist nafta omast, vahendab Gazeta.ru.

Vene gaasi ekspordihind on kindlalt seotud naftahinnaga. Nafta odavneb alates eelmise aasta keskpaigast pidevalt ning Gazpromil on juba tulnud oma Euroopa lepingupartnerite jaoks hinda märkimisväärselt langetada. Edaspidi võib olukord Vene monopoli jaoks veelgi raskemaks muutuda.

110 dollarilt barreli eest eelmise aasta juulis on naftahinnad langenud 50 dollarini.

Venemaa rahvusliku energeetilise julgeoleku fondi (FNEB) juht Konstantin Simonov ütles, et gaasihinnad muutuvad naftahindade muutumise tagajärjel 4-8-kuuse vahega.

„Kui augustis läksid naftahinnad järsult alla, siis jaanuaris hakkavad Euroopa tarbijad saama Vene gaasi hinnaga, mis on langenud sama palju protsente, kui palja langes barrel,“ seletas Simonov.

Vene gaasi keskmine müügihind Euroopas oli selle aasta teises kvartalis 251 dollarit tuhande kuupmeetri eest. Esimeses kvartalis oli hind 284 dollarit. Pikaajalised prognoosid lubavad naftahinda 45-50 dollarit barreli eest.

East European Gas Analysise esindaja Mihhail Kortšemkini sõnul langeb sellise naftahinna juures tuhande kuupmeetri Vene gaasi hind Euroopas neljandas kvartalis 180 dollarini ja järgmise aasta esimeses kvartalis 170 dollarini.

Arguse presidendi Vjatšeslav Mištšenko sõnul toetab Gazprom sellise konkunktuuri juures turul Euroopa Komisjoni nõudmist siduda gaasi hind nafta omast lahti ning orienteeruda ümber spot tehingutele.