Moskva ja Peterburi suunal reisirongiliine opereeriv Go Rail andis täna teada, et koondab alates veebruarist 39 töötajat.

„Põhjused on majandus-poliitilised. Rubla kursi kiire langus teeb reisimise venemaalaste jaoks kalliks, seetõttu on reisijate arv Venemaalt Eestisse vähenenud. Samas on kasvanud ettevõtte tegevkulud kütusele aktsiiside tõusu tõttu,“ kommenteeris Ärilehele otsust Go grupi avalike suhete juht Kersti Gorstov.

2014. aastal teenis Go Rail auditeerimata andmetel pea 2 miljonit eurot kahjumit.

Gorstov selgitas, et omavahenditest rahvusvahelisi reisirongiliine ülalpidavale Go Railile on ainsaks tuluallikaks piletitulu. „Olukorras, kus tulu on reisijate arvu languse tõttu tunduvalt vähenenud, oleme sunnitud Eesti ja Venemaa vahelise reisirongiühenduse jätkumise huvides tegema raskeid otsuseid – vähendama Moskva rongi kooseisu, jätma Peterburi rongi käiku vaid osadel nädalapäevadel ning sellest tulenevalt koondama ka töötajaid,“ ütles Gorstov.

Venemaa raudteeadministratsiooniga sai ettevõte kokkuleppele infrastruktuuri tasude languses Moskva suunal, mis aitab reisirongiliiklusel esialgu jätkuda.

„Pikemas perspektiivis oleks tarvis ka Eesti poolseid samme, kui seda ühendust peetakse ühiskondlikult, sealjuures naabritega suhete parandamise eesmärgil vajalikuks,“ lisas Gorstov.

Ta märkis, et kütuseaktsiisi tõstmine tuli ettevõtte jaoks kõige ebasobivamal ajal, samuti oleks vaja sõltuvalt turuolukorrast paindlikumat infrastruktuuri kasutamise tasu.

„Loodame, et riigil on huvi omalt poolt panustada rahvusvahelise reisirongiliikluse säilimisse poliitilistelt turbulentsetel aegadel. Mõistlikud otsused ja hea koostöö võimaldaksid ja kiirendaksid ka uue veeremi toomist mõlemale liinile,“ edastas Gorstov Go Raili sõnumi.