Reedel kukkus Transaero aktsia rekoriliselt kui Venemaa transpordiminister Maskim Sokolov oli neljapäeva õhtul teatanud ajakirjanikele, et võlausaldajad ei nõustunud ettevõtte restruktureerimise kavaga. Ta lisas, et ettevõte ei suuda oma rahalisi kohustusi täita ja ei pruugi saada päästetud.

Aeroflot teatas, et Transaero aktsionärid ei ole esitanud ettepanekut 75% aktsiatest pluss üe aktsia müügiks Aeroflotile. Aeroflot on sellise pakkumise pikenadmise vastu.

Transaerol on 260 miljardi rubla ehk 3,9 miljardi dollari eest peamiselt välisvaluutas kohustusi lennukiliisinglepingute näol ning mitte rohkem kui 12 miljardi rubla eest varasid, prognoosis VTB Groupi analüütik Elena Sakhanova.

Transaero turuosa Vene lennundusturul on 12%. Aktsia hind kukkus reedel Moskvas 42%, 15 rublale.

Lennukompanii on Venemaa suuruselt teisele pangale VTB võlgu 12 miljardit rubla pluss liisingukulud, ütles panga nõukogu esimees Andrej Kostlin. Venemaa suurima panga, mis kuulub riigile, Sberbanki juht Herman Gref ütles, et arvestades võlakoormust ei ole lennukompaniil tuleviku. Pank tegeleb kompaniide otsimisega, kes võtaks üle liisitud lennukid.

Enamus varade müügist saadud rahast läheks palkade ja maksude maksmiseks ja kui üldse jääb midagi üle, siis ka pankadele, ütles Sakhanova. Transpordiministri sõnul ei ole veel esitatud pankrotiavaldust.

Kui Transaero kaob, siis väheneb Vene lennundusturul konkurents. „Suurimat tulu saab sellest Aeroflot,“ ütles Uralsib Financiali analüütik Denis Vorchik.

Aeroflot teatas oma kodulehel, et nad teenindavad kuni 15. detsembrini Transaero lendudele tehtud broneeringuid. Pärast seda kuupäeva lendudele müüdud piletite eest raha tagastatakse.