Aeg detsembri lõpust õigeusu jõulupühadeni on tavapäraselt aeg, kui Tallinna külastab suur hulk Vene turiste, kirjutab portaal Turist.ee.

Viimasel paaril aastal on aga Vene turiste olnud majanduslikel ja poliitilistel põhjustel vähem kui võiks olla.

Eelmist aastavahetust sai nimetada otsesõnu läbikukkunuks, sest aasta lõpuks kaotas rubla dollari ja euro suhtes järsult oma väärtust ja seetõttu tühistati suur hulk broneeringuid, sest Vene turistid otsustasid üldse mitte eurotsooni sõita.

Sel sügisel tundus, et asi on parem. Oktoobris-novembris said Tallinna turismipakette müüvad firmad uhkeldada, et nõudlus on hea. Huvile Eesti vastu aitas kaasa ebastabiilne olukord sellistes populaarsetes puhkuse sihtkohtades nagu Egiptus, Türgi ja Pariis.

Ühe Venemaa turistide vastuvõtuga tegeleva Eesti turismifirma töötaja sõnul olid novembri keskpaigaks kõik ööbimiskohad broneeritud ja kõik ekskursioonigrupid täis. Turistid ostsid endale pakette nii Moskva ja Peterburi turismifirmade kaudu kui ka panid ise endale internetis toad kinni.

Probleem tekkis ootamatust kohast. Sel aastal otsisid Venemaa turistid odavamaid puhkusevõimalusi. Eelistati odavamaid ööbimiskohtasid ja odavamat transpordivõimalust, milleks on raudtee, mida eelistab 90 protsenti turiste.

45 päeva enne aastavahetust selgus aga, et Moskvast läbi Peterburi Tallinnasse sõitvale rongile ei olnud võimalik kuidagi 100-200 eurot maksvaid pileteid saada. Pileteid polnud ei Moskva, Peterburi kui ka Tallinna raudteejaamas ja neid ei saanud osta ka internetist.

Vene turismifirmadele oli see pühadeajal tuttav probleem, mistõttu hakkasid nad pöörduma usaldusväärsete vahemeeste poole, kelle kaudu õnnestus väikestes kogustes pileteid hankida. See lisas rongipileti hinnale 9-18 eurot ühes suunas.

Ise reisi planeerinud turistid pidid samuti abi paluma turismifirmadelt või ise vahendajatelt pileteid ostma. Teise variandina loobusid nad Tallinnasse reisimisest ja sõitsid hoopis Riiga ja Vilniusesse, kuhu rongipiletid maksavad küll rohkem, aga neid on saada.

Rongiliiklust Venemaaga korraldab Venemaa Raudteede tütarettevõte, pileteid müüb Eesti firma GoRail.