Äripäev kirjutas 2007. aasta kevadel, kuidas Eesti-Vene piiril jäi miljonite eurodega vahele keegi Igor Perepetš. Juhtumist hakkas hargnema seni suurim teadaolev Eestiga seotud ja Bulgaarias kohtusse jõudnud rahapesu uurimine. Ajaleht Kommersant kirjutas üle-eelmisel nädalal, et Venemaa juurdluskomitee andis kriminaalasja edasi Peterburi uurijatele. Skeemi taga seisab uurimise andmetel Elena von Messingi (varem Jelena Skorodumova, tuntud ka hüüdnime Pomidorihha järgi) äripartner Dmitri Abramkin. Väidetavalt kuulusid kampa veel Peterburis asunud ja tegevuse lõpetanud VEFK panga (Bank of East-European Finance Corporation) raamatupidaja Ljubov Stetskaja ja teised "kindlaks tegemata isikud VEFK juhtkonnast", kirjutab Äripäev.

Venemaal uuritavas skeemis osales ka Perepetš, kes 2007. aasta jaanuaris võttis Eesti firma OÜ Instmark kontolt välja üle 6 miljoni euro sularaha, millega tabati ta Eesti-Vene piiril Ivangorodis. Kommersandi artikli kohaselt Perepetš mitte ainult ei võtnud süüd omaks, vaid sõlmis uurijatega ka kohtuvälise koostööleppe. Uurimise kohaselt muutsid kurjategijad mitme aasta jooksul panga kaudu sularahaks 1,2 miljardit rubla (ligi 28 miljonit eurot). Raha saadeti pangaülekannetega välismaale, aga tagasi Peterburi toodi üle Eesti piiri juba sularaha. Äripäev on kirjutanud, et sularaha kättesaamiseks kasutati Eestis heauskset valuuta- ja maksevahenduse firmat AS Tavid, samuti kontosid Sampo Pangas.

Eestis lõppes sama seltskonna rahapesukahtlusega seotud kriminaaluurimine mullu detsembris. "Välisriikidega koostöös ei õnnestunud tuvastada kuritegusid, mille toimepanemisest rahalised vahendid pärinesid, ning Eestis ei esinenud ka muude kuritegude tunnuseid," nentis riigiprokurör Steven-Hristo Evestus. Teisisõnu ei õnnestunud Eesti uurijatel tuvastada raha kuritegelikku päritolu. Venemaal käiva uurimise raames on kõigile asjaosalistele esitatud süüdistus ebaseaduslikus pangategevuses. Von Messing ajalehe Kommersant andmetel oma süüd ei tunnistanud, Abramkin tunnistas süüd osaliselt. Kõiki süüdistusi eitav endise VEFK raamatupidaja teeb väidetavalt uurijatega aktiivselt koostööd.

Abramkiniga on Eestis seotud kolm firmat - OÜd Instmark, Sevenert ja Montevalle. Vaatamata vahepealsele uurimise alla sattumisele tegutsevad firmad vormiliselt edasi ja on esitanud isegi eelmise aasta aruande. Aktiivset majandustegevust firmadel mullu siiski polnud. Instmarkil ja Sevenertil oli 2006. aasta aruande järgi nõudeid Tavidi vastu ehk Tavidi kaudu tehti suuremahulisi valuutavahetustehinguid. Ettevõtted on registreeritud ühte korterisse Tallinnas Keemia tänaval.