Sellest teatasid RBK-le valitsuse seadusloomekomisjoni istungil osalenu ja kaks selle tulemustega kursis olevat allikat. Nüüd tuleb seaduseelnõu läbi vaadata valitsuse istungil, mille järel saadetakse see riigiduumasse.

Praegu on Venemaa kinnisvararegistri andmed vabalt kättesaadavad. FSB tegi ettepaneku vaba ligipääs sulgeda, nii et edaspidi ei oleks võimalik kinnisvaraomanike isikuandmeid teada saada.

Seaduseelnõu autoreid paneb muretsema see, et üha rohkem on päringute eesmärk mitte kinnisvaraobjekt, vaid selle omaniku isikuandmed. Neid võib aga väidetavalt kasutada kuritegelikel või kompromiteerivatel eesmärkidel.

Venemaa korruptsioonivastase võitluse fondi direktor Roman Rubanov ütles RBK-le, et see algatus võib raskendada ligipääsu informatsioonile kinnisvara tegelike omanike, eriti korrumpeerunud ametnike kohta. Rubanovi sõnul võib see olla seotud sellega, et FSB endisel juhil Nikolai Patruševil avastati olevat kinnisvara väärtuses 1,1 miljardit rubla (15 miljonit eurot).

Paragon Advice Groupi partneri Aleksandr Zahharovi sõnul vormistasid need, kes soovisid säilitada kinnisvara omamise osas anonüümsust, varem oma objektid offshore-firmade nimele, kuid nüüd on see paljudel offshore’idevastase võitluse ja lääne sanktsioonide tõttu võimatu. FSB seaduseparandused kaitsevad sellise informatsiooni konfidentsiaalsust, millel võiks olla suur ühiskondlik vastukaja. Näiteks kasutab väljavõtteid kinnisvararegistrist sageli Aleksei Navalnõi korruptsioonivastase võitluse fond. Seaduse vastuvõtmise korral muutuks see aga võimatuks.