USA prokuröri Melinda Haag`i sõnul võeti 65-aastane Vene rahvusest, kuid naturalisatsiooni korras USA kodanikuks saanud Pavel Semenovitš Flider vahi alla kolmapäeval, vahendab kohalik meedia ja FBI pressiteates.

Süüdistuse kohaselt hankis Flider oma firma Trident International Corporation`i kaudu elektroonilisi komponente USA firmadelt ja smugeldas need Venemaale, kasutades sealjuures nö ümberlastimiseks Eestit ja Soomet, rikkudes sellega USA ekspordiseadust.

Flider ja Trident esitasid väidetavalt ka teadlikult ametlikes ekspordidokumentides valet ning eksitavat informatsiooni.

Paljud komponendid, mille smugeldamises Fliderit süüdistatakse, olid mõeldud nii tsiviilvaldkonnas kui ka militaarvaldkonnas kasutatavatele arvutitele.

Raha (summas umbes 60 miljonit dollarit) liikus San Fransisco pangas asuvale Flideri kontole aga näiteks Eesti, Läti, Küprose, Hong Kongi ja Tšehhi pankadest.

Fliderit süüdistatakse 15 juhul smugeldamises, ühel juhul rahvusvahelise rahapesu läbiviimiseks sepitsetud vandenõus ja 10 juhul suuremahulises rahapesus.

Süüdimõistmisel võib Fliderit oodata maksimaalselt 20-aastane vanglakaristus iga rahapesu juhtumi eest ning maksimaalselt 10-aastane vanglakaristus iga smugeldamisjuhtumi eest. Samuti ootavad süüdimõistmisel meest eest ülisuured trahvid.

Kohus asub asja arutama 23. märtsil.