Selle aasta teises kvartalis langesid maailmas kulutused maksuvabadele kaupadele esimest korda alates 2009. aasta teisest kvartalist.

"Vähenenud pole mitte turistide arv, vaid vähenes keskmine kulu ühe tehingu kohta," vahendas CNBC maksuvabade poodide ettevõtte Global Blue aruannet. Vene ja Hiina ostlejad olid numbrite languse põhisüüdlased.

Venelaste kulutused, kes moodustavad ligikaudu 20% maksuvabade kaupade ostjatest maailmas, langes 18% teises kvartalis. Venelaste kulutuste languse taga on rubla devalveerumine Ukraina kriisi tõttu. Rubla kurss on langenud dollari suhtes ligi 10%.

Venelaste kõige populaarsemale ostlemise sihtkohale Itaaliale on mõjunud piiratud kulutamine rängalt. Teises kvartalis langes müük Milaanos 12-14% vahel. Müük venelastele kukkus järsult ka Londonis, mais oli langus koguni 40%.

Hiinlaste kulutused, kes moodustasid mullu 27% kõikidest maksuvabade kaupade ostjatest, kasvasid vaid 9% võrra, võrreldes 30-50%-liste kvartaalsete kasvudega viimastel aastatel. Hiina ostlejad on tagasi tõmbunud riigi majanudse jahenemise tõttu.

Mullu langes Hiina majanduskasv 7,7 protsendile, mis on madalaim tase alates 1999. aastast. Hiina ostlejad on siiski suurimad kulutajad maailmas ning venelased on suuruselt teised.

Kõige rohkem langes kvartaalne müük Prantsusmaal ja Saksamaal, kus turistide kulutused maksuvabadele kaupadele langesid vastavalt 5,2% ja 4,5% võrra.