Tripolisse saabusid Londonis trükitud rahatähed, kuid neid ei ole veel ringlusesse lastud, kirjutab Reuters.

Selline erinev rahatoimetamine on süvendanud Liibüas segadust.

Liibüa lääneosas ei ole elanikud oma igapäevaelus näinud paranemise märke, kuid idaosa ametnikud on tegutsenud omapäi finantsraskuste leevandamiseks. Nad on edutult püüdnud eksportida naftat ja on tellinud 4 miljardit dinaari värsket raha.

„Ma oleme palunud paljudelt rahatrükikodadel meile raha trükkida, kuid keegi ei jäänud nõusse,“ ütles idaosa linna Bayda keskpanga kõrge ametnik Ali Jehani. „Seetõttu pöördusime Venemaa poole. Me ei saanud kauem oodata, kuna idaosas on majandusolukord halvenenud.“

Liibüa majandus käib kiiresti alla. See riik peaks olema üks Aafrika rikkamaid. Viis aastat tagasi kukutati Muammar Gaddafi. Naftaeksport on hääbunud, kuid just see andis pea kogu sissetuleku.

Naftamüügist saadud tulu on 2013. aasta tasemel. Riigisektori palgad ja impordiarved on Maailmapanga hinnagul viinud nii eelarvedefitsiidi kui ka jooksevkonto puudujäägi mullu 75 protsendini. Kui 2013. aastal oli valuutareserve 108 miljardit dollarit, siis läinud aasta lõpuks kahanesid need 57 miljardile dollarile.

Mustal turul maksab dinaar kolmandiku ametlikust kursist. Hinnad on tõusnud ja elatustase on kukkunud. Üksi läinud aastal viiekordistus valge leiva hind. ÜRO andmetel vajab 1,3 miljon inimest 6,3 miljonist humanitaarabi.

Ökonomistide hinnangul on käibel külluses raha, kuid inimesed hoiavad seda kodus. Panku ei usaldata.

Keskpanga Bayda kontor saatis riigi ida- ja lõunaosasse kommertspankadesse 200 miljonit dinaari. Jehani sõnul tegutsevad nad täies koostöös Tripoli keskpangaga. Pealinna keskpank tellis miljard dinaari Inglismaalt ja teatas, et kolmapäeval saabus 112 miljonit dinaari, kuid seda ei ole veel ringlusesse lastud. Keskpanga teatal saadetakse raha kõigisse Liibüa linnades asuvatesse pankadesse – ilma eranditeta.

Keskpanga eri osade vahel puudub usaldus. Jehani sõnul oli idaosa keskpank sunnitud tegutsema, sest 18 kuu jooksul sai keskpanga haru peakontorist vähem kui poole vajaminevast sularahast.

Tripolis asuv keskpank teatas läinud nädalal, et Venemaal trükitud raha võib viia poliitilise jagunemiseni, valuuta hävinguni ja hüperinflatsioonini. Hiljem lekkinud dokumentide kohaselt oli siiski rahvusliku kokkuleppe valitsus aktsepteerinud Venemaal trükitud raha.

Lääne diplomaadid on kriitilised. USA saatkond jagas valitsuse muret, et Venemaal trükitud rahatähed ei ole raha, vaid raha võltsingud. See võib tuua kaasa usalduse kaotuse Liibüa valuuta ja keskpanga rahapoliitika suhtes.

„Ma loodan, et see rahateema ei jaota riiki,“ ütles Bengazi resident Moataz al Oraibi, kes ei ole palka näinud neli kuud. „Kui valitsev olukord jätkub, siis riik jaguneb ja me peame selle eest maksma.“