„Selle sisu põhineb mitmetes mitteametlikes internetiväljaannetes ilmunud valdavas osas vigastel ja sisult värvikamaks muudetud lugudel. Nende internetiväljaannete ärimudel on avaldada tasulisi artikleid ja lood ei ole tavalise ajakirjandusliku sisuga. Me ei tea, milline osapool on lugude algataja, aga sisust ja ajastusest võib järeldada, et lood on seotud meie käimas oleva Uniperi pakkumise ametliku heakskiitmisega,” teatati Fortumi kommunikatsiooniüksusest ajalehele Helsingin Sanomat.

Fortum üritab seega algset internetiväljaannet kohtusse kaevata.

Rossiiskaja Gazeta valeväidete hulka kuulub muu hulgas ka see, et Fortumi juhatuse esimees on Soome kaitseminister. Tegelikkuses on Fortumi juhatuse esimees Neste tegevjuht Matti Lievonen.

Lisaks sellele teatas Rossiiskaja Gazeta, et Fortumi juhatusse kuulub „Soome poliitilise politsei esindaja”. Fortumi juhatuse kaheksast liikmest viis on Soome kodanikud, kelle kõigi taust on ettevõtlusmaailmas.

Rossiiskaja Gazeta artikli on kirjutanud Mihhail Deljagin, kes on üks Venemaa tuntumaid majandusteadlasi ja president Vladimir Putini majandusnõunik.

Deljagin kirjutas veel, et „Soome riigiettevõttest on saanud tõeline oht mitte ainult Venemaa energia-, vaid ka muule julgeolekule”.

Fortumil on käimas Saksa energiaettevõtte Uniperi ostmine, milleks on vaja ametlikku heakskiitu nii Euroopa Liidust kui ka Venemaalt. Uniperil on nimelt Venemaal mitmeid elektrijaamu.

Fortum sai just valmis Uniperi ostupakkumise, mille järgi tõuseks Fortumi osalus ettevõttes 47,12 protsendini. Uniper on lisaks elektrijaamade opereerimisele Venemaal ka üks gaasitoruprojekti Nord Stream 2 rahastajatest.

Soome riigi omanduses on Fortumist 50,76 protsenti.