USAga suhete paranemisele panustamisel tekkis neljapäeval tõsine tõrge. Reede tõi väikest leevendust, kuid Venemaa kohal kõigub Damoklese mõõk USA uute võimalike majandussanktsioonide näol.

Neljapäeval toimus Venemaa aktsiaturul 17 kuu suurim kukkumine. Selle põhjustas uudis, et USA senat andis mõista, et Kremli vastu karmistatakse sanktsioone.

Vene aktsiaturg kukkus neljapäeval 3,3 protsenti. Reedel tõusid Vene aktsiad 0,3 protsenti. Jaanuaris tegi Venemaa aktsiaturg ära tipu ja sealt on aktsiaturg langenud enam kui 20 protsenti.

USA senat hääletas ülekaalukalt seaduseelnõu poolt, millega lisaks Iraani sanktsioonidele karmistatakse ka Venemaa vastaseid sanktsioone, kuna Kreml sekkus USA läinud aasta presidendivalimistesse, kirjutab Bloomberg.

Aasta algul valitsenud optimism, et USA president Donald Trump parandab Venemaaga valitsevaid jäiseid suhteid on hakanud taanduma, sest Washingtonis paisub skandaal Kremliga sidemete pärast. Nii kongressikomiteed kui FBI uurivad Venemaa sekkumist USA presidendivalimistesse ning seda, kas see mingil moel oli seotud ka president Donald Trumpi valimiskampaaniaga.

„Mistahes spekulatsioonid sanktsioonide karmistamise teemal paneb välisinvestoreid müüma Venemaa varasid,“ ütles Raiffeisen Capitali varahaldusüksuse investeerimisjuht Vladimir Vedeneev. „Lootus, et Venemaa suhed Läänega paraneks, on täielikult kadunud.“

Seaduseelnõu nõuab USA administratsioonilt selgitusi mistahes sanktsioonide kaotamise osas ja annaks kongressile sisuliselt veto presidendi otsuste üle sanktsioonide lõdvendamise küsimustes. Samuti pakutakse seaduseelnõus välja veel karmimad meetmed Vene pankade ja kütusekompaniide vastu kapitali kaasamisel ja täiesti uued sanktsioonid Venemaa raudtee, laevanduse, torujuhtmete ja kaevandussektori vastu.

Neljapäeval langesid ka Venemaa võlakirjade hinnad. Venemaa valitsuse viie aastase võlakirja tootlus kerkis hinnalanguse tõttu neli baaspunkti võrra 7,86 protsendile aastas. Rubla odavnes USA dollari vastu 0,2 protsenti. Üks USA dollar maksis 57,56 rubla.

Seaduseelnõus ei ole kirjas võimalikke sanktsioone Vene valitsuse võlakirjade ja nendel põhinevatele tuletisinstrumentidele, kuid eelnõu nõuab USA valitsuselt selliste võimalike sanktsioonide mõju hindamist.

Nädala algul Bloombergi poolt läbiviidud võlakirjainvestorite küsitlusest selgus, et uutel piirangutel pole olulist mõju Vene võlakirjaturule ega rublale, kui just ei piirata välismaiste kauplejate õigust osta Venemaa valitsuse võlakirju.

Venemaa president Vladimir Putin ütles neljapäeval vene televisioonis esinedes, et USAl ei ole mingeid põhjuseid laiendada Venemaa vastaseid sanktsioone ja tegemist on puhtalt USA sisepoliitilise teemaga.