Peale Poola said kõik Vene-Ukraina gaasisõjas külma kätte jäänud maad sinise voo oma torudesse tagasi, kirjutab Venemaa juhtivaid lehti Kommersant.
Gasprom sunnib kraanipoliitikat kasutades Poolale peale sarnaseid nõudmis nagu Ukrainalegi – soodsaid tingimusi gaasi transiidiks Euroopasse.
Poola sai viimastel ööpäevadel Gaspromilt vaid kolm neljandikku lepingujärgsest gaasikogusest, kinnitas Poola gaasifirma PGNiG. Kui läbi Valgevene toimib gaasivarustus ilma tõrgeteta, siis üle Vene piiri tuleb lepingujärgse 14 miljoni kuupmeetri asemel kõigest 7 miljonit kuupmeetrit ööpäevas.
Gazpromist selgitati Kommersandile, et gaasitarnete taastamiseks on vajalik äriskeemist Ukraina eeskujul välja lülitada Vene-Poola gaasitarnete vahendaja Rosukrenergo.
Rosukrenergo on Gaspromi asjameeste ja Ukraina gaasiärimeeste poolt loodud puukettevõte gaasitarnete vahendamiseks. Selle firma poolt loodud läbipaistmatud ja lahti harutamatud äriskeemid on võimaldanud Venemaal süüdistada Ukrainat gaasi varguses ja võlgades.
Ligi pool Rosukrenergost kuulub Eesti väetisetehase Nitrofert omandiga seotud  Dmitro Firtašile, kes veel eelmisel aastal kuulus Nitroferdi nõukogusse.