Venemaa ja Ameerika ühendriigid ühtlustavad praegu töötavate tuumajaamade kontrollimise protseduurid ja loovad ühised kontrollmeeskonnad, teatas tuumaametkonna Rosatomi juht Sergei Kirienko.
Tuumaametnik tegi oma avalduse Washingtonis Venemaa saatkonnas kohtumisel Ameerika tuumatööstuse esindajate ja ajakirjanikega.

Samuti alustasid kaks suurriiki ettevalmistusi ühisettevõtte loomiseks, et ehitada Ameerika Ühendriikide territooriumile Venemaa tehnoloogial põhinev uraanirikastustehas.

Rikastustehas rajamises lepiti kokku juba 2010. aastal, kuid see jõustus nüüd, kui venelaste Tehnabeksport ja ameeriklaste USEC allkirjastasid pikaajalise lepingu väherikastatud uraani tarnimiseks alates 2013. aastast.

Kirienko nimetas tehase rajamist märgiliseks sündmuseks kogu maailma tuumakoostööle, seda eriti pärast Fukushima katastroofi.

„Kui kaks maad, kes on maailma tuumaturu liidrid, kirjutavad sellises olukorras alla pikaajalisele lepingule, siis see annab mingis mõttes vastuse küsimusele, mis saab edasi tuumaenergia arenguga,“ ütles Kirienko.

Tehase parameetreid pole osapooled avaldanud, nimetades esmatähtsaks Fukushina katastroofi järgse tuumaturu olukorra üle vaatamist.