Maagaas on Suurbritannias odavaim alates 2009. aastast. Sellise tegevusega loodetakse peletada eemale Katari ja USA veeldatud maagaasi saadetisi.

Prantsusmaa suurpanga Societe Generale’i hinnangul on Euroopas odavast maagaasist suurimate kasusaajate seas elektrijaamad ja küttefirmad alates EON’ist kuni Centricani. Ülepakkumine on peletanud eemale USA maagaasi ja piiranud Katari maagaasi ekspordikasvu, kirjutab Bloomberg.

Piirkonna suurimal turul Suurbritannias kukkus mullu maagaasi hind 38%. Hinnakadu ei saanud tulla halvemal ajal Cheniere Energy’le, kes just alustas USAst veeldatud maagaasi importi.

„Valitseb hinnasõja oht ja kõik konkurendid valmistuvad selleks,“ ütles Sberbank CIB analüütik Valery Nesterov. „Nad peavad tõsiselt vaeva nägema turuosa kaitsmise nimel rääkimata selle suurendamisest.“

Venemaa maagaas on konkurentsivõimelise hinnaga ja Gazpromi turuosa kasvab loomulikul moel, sest Euroopa tootmine kahaneb,“ ütles Gazpromi pressiesindaja Sergei Kuprjanov.

Norra riigi suurosalusega tootja Statoil teatas, et nemad müüvad sinna, kus saab parema hinna ja turuosa on selle tagajärg, mitte eesmärk omaette,“ ütles pressiesindaja Elin Isaksen.

Euroopa gaasinõudlus on olnud alates 2008. aastast vaoshoitud. Euroopa koges sooja talve. Näiteks Suurbritannias oli kõige soojem talv alates 1772. aastast, mistõttu gaasimahutites on tavapärasest rohkem maagaasi. Seetõttu varutakse tõenäoliselt suvel vähem maagaasi järgmiseks talveks. MBI Research prognoosis, et maagaasi hind võib suvel kukkuda 28%.

Venemaa ja Norra on olnud Euroopas domineerivad varustajad alates 40 aasta tagusest ajast, kui ehitati esimesed torujuhtmed. Bloombergi arvutuste kohaselt kasvas nende kahe eksport aastaga kokku 18%. Kahe peale müüvad nad Eurogasi andmetel enam kui poole Euroopas tarbitavast maagaasist.

Venemaa prognoosis, et tõenäoliselt müüakse tänavu Euroopasse rekordiliselt maagaasi. Norra loodab hoida mullust rekordmüügitaset.

„Nad püüavad turuosa kaitsta nagu ka kõik teised, kuna kui seda ei suudeta, siis tuleb turule rohkem veeldatud maagaasi ja mitte ainult USA oma,“ ütles Oxford Institute for Energy Studies maagaasiuuringute programmijuht Jonathan Stern. „Euroopa kommunaalmajanduse ettevõtted võidavad küllusest ning suvele lähenedes peaksid hinnad kukkuma edasi.“

Kui maagaasi hind langeb edasi, siis sunnitakse läbi hinnakujunduse veeldatud maagaas Euroopa turult eemale, sest Norra ja Venemaa torustiku kaudu maagaasi eksportijate kulud on väiksemad, ütles Statoili asepresident Tor Martin Anfinnsen.