Leppeni jõuti Viinis asuvas OPECi peakontoris. OPECi välised maad kärbivad musta kulla toodangut 558 000 barreli võrra ööpäevas.

Vimastel kuudel on naftatootjad aina toodangut suurendanud. Analüütikute sõnul on raske jälgida kui palju ükski riik tegelikult naftat toodab, kirjutab New York Times. Venemaa ja teised riigid on harva soovinud toodangut vähendada või teistega koostööd teha.

„See kõik võib olla vaid optiline illusioon,“ ütles analüüsifirma IHS Markiti OPECi analüütik Bhushan Bahree.

Kui toodangut ka tegelikult kärbitakse, moodustab see vaid umbes kaks protsenti ööpäevasest naftatoodangust. Seda peetakse oluliseks naftakauplejate poolt, kuna kaks suurt naftatootjat nagu Saudi Araabia ja Venemaa teevad koostööd.

Kärpelepe võib anda jätku nafta hinnatõusule, mis on alates 29. novembrist kallinenud enam kui 15 protsenti. Londonis maksis nafta 54 dollarit barrelist. Ehkki nafta on umbes poole odavam kahe aasta tagusest hinnatasemest, peavad osad analüütikud praegustki hinnataset jätkusuutmatuks. Kui Iraan, Venemaa ja Saudi Araabia hakkavad võitlema turuosa pärast Aasias, ei soovi nad näha, et rivaalid müüvad nende arvelt rohkem.

Suurima tootmiskärpe teeb Saudi Araabia, kes vähendab tootmist 486 000 barreli võrra ööpäevas ehk ligi viis protsenti ööpäevasest toodangust.