Seegi inspekteerimine ei taga veel automaatselt pääsu idaturule, ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel, kes Eestisse saabunud seitset inspektorit kontrollkäikudel saadab. “Lõplik otsus tehakse Moskvas ning see on juba seotud Moskva ja ELi vaheliste kõnelustega,” rääkis Pärtel. Need tammuvad paigal, uuesti kohtuvad pooled 2. augustil.

“Ilma inspekteerimiseta läheks aga 1. septembrist kõik kinni,” ütles Pärtel. Nimelt nõuab Venemaa, et 1. septembriks oleks ELi uute liikmesriikide ettevõtetel, mis soovivad Vene turule eksportida loomset päritolu kaupu, läbitud ka Venemaa pädeva ametkonna atesteerimine.

Esimese suulise kokkuvõtte kontrollkäigu tulemusest Eesti liha-, piima- ja kalatööstuse ettevõtetesse teevad Venemaa inspektorid sel reedel.

Venemaa inspektorite töö hindasid Pärtel ja küsitletud Eesti ettevõtjad professionaalseks ja põhjalikuks. “Muljed on asjalikud, ebasõbralikkust ei olnud,” ütles Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimees Olle Horm. Hormi sõnul ei erinenud Venemaa inspektori nõudmised kuigivõrd eurokontrollide nõudmisest, küll aga võttis ELi seaduste ja süsteemide selgitamine Venemaa inspektoritele rohkem aega.

Venemaa turule Rakvere LK praegu siiski suuremat panust ei tee. “Ettevõtluskeskkonna riskid on liiga suured,” ütles Horm. Väiksemate partiidena on Pihkvasse viidud vorsti ja viinerit ning katsetatakse veiselihasinkide eksporti. “Perspektiivis on plaanid suuremad,” ütles Horm.