Kui ettevõte nimega Qiwi suudab Venemaa ametike vastuseisu seljatada, siis võib virtuaalne raha käibele minna juba järmisel aastal, ütles ettevõtte tegevjuht Sergi Solonin ajalehele Kommersant. Qiwi investeerib projekti miljoneid rublasid. Ametnikud kardavad aga, et krüptoraha hakatakse kasutama rahapesuks ning terrorismi rahastamiseks.

2009. aastal tuli turule Bitcoin, kõige kuulsam virtuaalne raha. Pärast seda on selline keskpankadeväline kasutajalt-kasutajale anonüümne raha kandmine regulaatoritele pinnuks silmas olnud. Paljud riigid on selle kasutamise lubanud, näiteks USA. Venemaal on tegemist halli tsooniga. Osad poliitikud ja ametnikud väidavad, et see on illegaalne, kuid ühtegi vastavat seadust ei ole vastu võetud.

Kui Qiwi kolmapäeval uudise teatavaks tegi, siis kutsus see esile kohese reaktsiooni mitmetelt inimestelt. Venemaa majandustegelane Pavel Medvedev pidas seda „huligaansuseks" ning ütles, et sellisele tegevusele peaks järgneva kriminaaluurimine.

Aserahandusminister Aleksei Moisejev sõnas, et virtuaalne raha on mänguasi, millega kaasneb tõsine rahapesu ja maksudest kõrvale hiilimise risk," vahendas Interfax.

Bitrublal on siiski ka kaitsjaid. Väidetavalt on Solonin asja arutanud Venemaa keskpanga juhiga, kes peab krüptorahale andma rohelise tule. Lisaks on räägitud ka Venemaa suurima panga, Sberbanki, juhtidega.

Keskpaga juht Elvira Nabiullina ütles, et pank otsib võimalusi virtuaalraha kasutamise lubamiseks, kuid nentis, et sellega kaasnevad suured riskid. Sberbanki juht German Gref teatas Interfaxile, et ta omab bitcoine. Ta on selgel veendumusel, et digirahaga tuleb tegeleda, mitte seda keelustada.

Moisejev ütles kolmapäeval, et valitsus on võtnud plaani seaduseelnõu, mis piiraks oluliselt alternatiivsete rahade levikut ja kasutatavust riigis.

Rahandusministeerium proovis juba eelmisel aastal olukorda reguleerida, soovides määrata karistused neile, kes raha kasutavad või selle vahendamisega tegelevad. Karistusmäärasid taheti tõsta 5000 rublalt 50 000 rublani eraisikute puhul ning 500 000 rublalt miljoni rublani juriidiliste isikute puhul. Seda eelnõud kritiseeris toona majandusarengu ministeerium. Nad väitsid, et eelnõu on nii segane ja üldine, et see hakkaks mõjutama ka muid rahaalternatiive nagu boonuspunktid ja kinkekaardid. Nüüd on see eelnõu parandatuna taas olemas, kuid seda ei ole veel heaks kiidetud.

Seega on virtuaalraha juriidiline staatus riigis ähmane. Ringkonnakohus keelustas jaanuaris viie bitcoini-lehekülje tegevuse, kuid hiljem pidid nad otsuse ringi tegema.

Mida arvavad krüptorahast tavalised venelased?

ProReasearchi uuring näitas, et vaid 20% venelastest teadis bitcoinist. 40% arvas, et see tuleks keelustada, kui sellega saab osta illegaalseid tooteid. Vaid 25% leidis, et krüptoraha tuleks legaliseerida.

Maksesüsteemi PayPali Venemaa juht Vladimir Malyugin arvab, et virtuaalsel rahal on Venemaal väga suur tulevik. Sama teenust pakkuv Yandex.Money arvates ei leiaks bitrubla riigis siiski piisavalt kasutajaid.