Kõrgemad nisuhinnad tähendavad seda, et ameeriklased ja eurooplased peavad oma leiva eest veidi rohkem maksma. Suurem koorem langeb analüütikute hinnangul aga Lähis-Ida, Aafrika ja osa Aasia kanda, teatab Associated Press.

Venemaa viljaliit teatas esmaspäeval, et eksport langeb arvatavasti 15 miljoni tonnini, samas kui 2009. aastal oli see 21,4 miljonit tonni. SovEconi konsultatsioonibüroo hinnangul langeb Venemaa nisueksport 12 miljoni tonnini, teiste arvates veelgi väiksema koguseni.

Kõige suuremat kahju Venemaa nisusaagile on teinud põud, mis on aastakümnete rängim. Viimastel päevadel on aga ka metsatulekahjud põllumaadele jõudnud ja kardetakse, et hävib veel palju põlde.

Ühe väikese Moskva-lähedase riigimajandi direktor ütles, et tuli hävitas kogu nende nisusaagi üks öö enne, kui nad kavatsesid vilja koristama hakata.

„Kogu majandi aastase töö viljad läksid suitsuna taevasse — see on väga valus,” ütles Lenini-nimelise sovhoosi direktor Pavel Grudinin esmaspäeval ja lisas, et naisagronoom nutab tema kabinetis silmi peast.

Samal ajal tõusid Chicago kaubanduskojas nisuhinnad juulis 42 protsenti, mis on suurim tõus poole sajandi jooksul. Et Venemaa põuale pole lõppu näha, oodatakse hindade tõusu jätkumist.

Suurimat kasu saavad sellest USA, Argentina ja Austraalia, samas kui Kanada ja Euroopa ei oota samuti eriti head saaki.