„Kui me ei suuda kulusid reaalsete tuludega vastavusse viia, saavad reservid kiiresti, aasta-kahega otsa. See suurendab inflatsiooni. Kahe või kolme aasta pärast me tunnistame, et ei suuda selliseid kulusid kanda ning peame makse tõstma,“ vahendab Vedomosti Siluanovi sõnu.

Minister märkis, et liiga suur osa sisemajanduse kogutoodangust – 40% jagatakse läbi eelarvesüsteemi. Valitsuseelarve puudujääk on seejuures 3% SKTst, mis on samuti riigi majanduse jaoks liiga suur. „Me suudame üks-kaks aastat välja venitada, aga edasi tuleb kulusid kärpida,“ lausus Siluanov.

Ministri sõnul tuleb praeguses olukorras jätta rohkem raha erasektorile, vähendades eelarve kaudu ümberjagamist ja teisalt tõsta eelarvekulude kvaliteeti. „Kui me seda ei tee, ei suuda me sellises mahus kulusid kanda,“ kinnitas Siluanov.

Enne 2018. aastat valitsus tema sõnul makse tõstma ei hakka. „See on kindel,“ ütles ta. Edasi aga vaadatakse, kuidas olukord kujuneb. Uute eelarvekavade juures peaks tema sõnul lähtuma maksimaalselt 50 dollari tasemel nafta barrelihinnast.