Need numbrid tegi täna teatavaks töö- ja sotsiaalministeeriumi aseminister Sergei Velmjaikin, kes kinnitas ühtlasi, et sel aastal koondatud inimesed on kõik oma koondamisega seotud hüvitised kätte saanud.

„Mõistagi on alati kiusatus töötaja ilma talle seadusega ette nähtud väljamaksete ja kompensatsioonideta tänavale visata. Me mõistame seda, kuid paraku me ei suuda seda 100 protsenti reguleerida. Aga me kindlasti jälgime seda, et ettevõtetes ei toimuks massilist „lahkumist omal soovil“,“ ütles ta.

Velmjaikin lisas, et hetkel on otseses koondamisohus veel 219 000 inimest. Samal ajal on tööturul ligi 1,1 miljonit täitmata töökohta.

„Ühel hetkel saabub moment, kui need kõverad lõpuks ristuvad – töötuse tase võrdsustub pakutavate töökohtadega, ja vot siis muutub olukord palju keerulisemaks,“ nentis ta.

Venemaa töö- ja sotsiaalministeeriumi andmetel on riigis praegu 985 000 registreeritud töötut. Nädalaga alates 25. veebruarist 4. märtsini suurenes nende arv 0,7 protsendi võrra.

Asepeaminister Igor Šuvalov ütles 23. Jaanuaril toimunud foorumil Davosis, et Venemaa peab valmistuma töötute arvu kasvuks.

„Paljud ei näe praeguses olukorras mingit šokki, kuid see on olukorra vale tõlgendamine. Tuleb valmistuda selleks, et töötuid tuleb juurde ja neil tuleb uue olukorraga kohaneda,“ rääkis ta.

Venemaa kriisiplaan näeb ette, et töötusega võitlemiseks eraldatakse 82 miljardit rubla, millest 52,2 miljardit kulutatakse „tööturu täiendatavatele meetmetele“, sealhulgas ümberõppele. 30 miljardit rubla on ette nähtud töötutoetusteks.