Rahandusminister Anton Siluanov ütles, et see näitab välismaalaste usku Venemaasse. Samas väljendasid investorid muret, et ikka ei ole selge, millises depositooriumis võlakirjad on ja kus nendega hakatakse kauplema. Valitsusele hankis raha sanktsioonide all olev Venemaa pank VTB Capital.

„Meil oli juhtum, kus USA välisministeerium otsustas investorite ja depositooriumite eest kas investorid tohivad pakkumises osaleda või mitte,“ kaebas Silunov. Euroclear Bank, mille kaudu toimuvad rahvusvahelised võlakirjaarveldused on sattunud tugeva surve alla, lisas ta.

VTB juht Andrei Kostin ütles, et kõnelused Eurocleariga jätkuvad. Kes võlakirju ostsid, seda ta ei öelnud.

Venemaa esimene rahvusvaheline võlakirjaemissioon alates 2013. aastast aitab veidi leevendada Venemaa riigieelarve kuue aasta suurimat puudujääki. Samas on see Venemaa presidendile Vladimir Putinile sümboolne võit.

Müüdi 10-aastase kestvusega 4,75% aastatootlusega võlakirju. Rahandusministeeriumi võlakirjaosakonna juhi sõnul osteti võlakirju peamiselt Suurbritannia investorite poolt.

„Vähem kui 2 miljardit ei ole just suurem asi,“ ütles Newfleet varahalduse tegevdirektor Steve Hooker. „Venemaa tahtis näidata, et nad tegutsevad tavapärases olukorras, kuid paljud investorid on jätkuvalt skeptilised.“

„Tegelikult mingit reaalset rahalist põhjust võlakirjade müügiks ei olnud,“ ütles rahandusministeeriumi võlakirjaosakonna juht Konstantin Vjškovski. „Me müüsime neid, et kinnitada meie kohalolekut, kuna pikk eemalolek ei ole hea.“

Aberdeeni varahalduse töötaja Viktor Szabo suurim mure oli, et need võlakirjad ei jõua rahvusvahelistesse väärtpaberiarvelduste süsteemidesse nagu Euroclear.

„Me ei tea, kas neid saab Euroclearis arveldada ja kui mitte, siis kes nendega kaupleb,“ küsis ta. „Kas järelturul tekib likviidsus? Need on tõsised kahtlused.“