Euroopa Liit otsustas Venemaa-suunalisi sanktsioone pikendada kuni 2016. aasta 31. jaanuarini. Venemaa reageeris eilsele otsusele kiiresti. Vladimir Putinilt oodatakse käsku vastu-sanktsioonide pikendamiseks. Kuid lilled ning šokolaad on kaks uut embargo alla minevat tootegruppi.

"Mitmed riigid on valmis meid lilledega varustama. Ka meie enda vastav tööstus taastub vaikselt. Juba kaua on kostunud hääli, mis ütlevad, et peaksime lilli otse Ladina-Ameerikast tooma, mitte neid Hollandilt ostma," ütles Venemaa veterinaarameti pressiosakonna juhataja Aleksei Aleksejenko intrvjuus Gazeta.ru'le.

Lillede osas on Holland Venemaa suurim kaubanduspartner. Lõikelillede osa on suurim, neid veeti Venemaale eelmisel aastal 225,4 miljoni dollari eest. See teeb 30 700 tonni lilli. Lisaks aga liikus veel igasugu seemneid ning muid lilledega seotud tooteid ligi 100 miljoni dollari eest.

Kohalikud tootjad on palunud, et riik keelustaks ka šokolaadi impordi.

Nad soovivad endale saada niši, mis on siiani kõrge kvaliteediga Belgia, Prantsusmaa ja Saksamaa tootjate käes. Aleksejenko sõnul on kohalikud tootjad valmis suuremaid koguseid ka tootma.

Tollistatistika järgi toodi eelmisel aastal riiki enim šokolaaditooteid Belgiast (47,3 miljoni dollari eest). Prantsusmaalt (5600 tonni) rändas Venemaale 37,5 miljoni dollari eest magusat.

Venemaa on täna embargo peale pannud paljudele toidugruppidele. Näiteks piim, sealiha, veiseliha, kanaliha, lihatooted, puuviljad, juurviljad, juustud, vorstid ning kala.