Kuigi Saudi Araabia tegemised Euroopas saavad kogu tähelepanu, tuleb Venemaale suurim oht hoopis Iraanist.

Saudi Araabia on hakanud eksportima naftat traditsioonilistele Venemaa naftaturgudele Poola ja Rootsi. Siiski ei ole maailma suurimal naftaeksportööril Saudi Araabial võimekust suurendada eksporti nõnda palju, et see alandaks nafta hinda, prognoosis Stratfor. Teine lugu on praegu sanktsioonide tõttu kannatava Iraani ekspordi kasvuga. Iraani naftatulv võib juba tuleval aastal lüüa alla Venemaa naftatulu suurimal turul Euroopas, kirjutas KBC Advanced Technologies.

Karmim konkurents Euroopas, kuhu läheb ligi 70% Venemaa naftaekspordist, võib tabada juba majanduslanguses olevat Venemaad. Nafta- ja maagaasi müük annavad umbes poole Vene valitsuse tuludest. Toorainete hinnalanguse mõju on võimendanud Venemaale Ukraina avantüüri tõttu kehtestatud rahvusvahelised sanktsioonid.

„Ida-Euroopa rafineerimistehased on seadistatud Vene naftat kasutamiseks, millele sarnaseim naftasort on Iraani oma,“ ütles Stratformi kütuseanalüütik Michael Nayebi-Oskoui. „Selleks, et Saudi nafta suruks Euroopas hinda alla peaks Saudi Araabia suunama suure osa toodangust Aasia asemel Euroopasse. Me ei usu sellisesse stsenaariumi.“

„Iraan hakkab turustama naftat küllalt agressiivselt,“ ütles naftakaupmehe Gunvor Groupi analüüsijuht David Fyfe. „Nad tahavad võtta oma turuosa tagasi.“

Endised Euroopa lõunaosa kunded on juba näidanud huvi Iraani nafta vastu. Näiteks Kreeka viiest rafineerimistehasest kolme omanik Hellenic Petroleum on pidamas Iraani naftakompaniiga kõnelusi. Ka Hispaania naftarafineerimisfirma hakkab kaaluma Iraani nafta ostmist.