„Vene rikaste seas on kaks kuuma investeeringut – põllumajandusmaa ja Euroopa hotellid,“ ütles Venemaa suurima panga Sberbanki privaatpanganduse juht Jevgenia Tjurikova. „See on täiesti uus trend.“

Vene miljardäride rahalisel toel ületab Venemaa toidueksport juba vene sõjatehnika eksporti.

Kaukasuses Euroopa kõrgeima mäe jalamil korjab Põhja-Koreast pärit naine nõukogude aegses kasvuhoones tomateid. Kasvuhoone kuulub Vene miljardärile Vladimir Evtušenkovile.

Rikkuse peavad kätte tooma T-34 tomatid. See hübriidkultuur sai nime kardetud tanki T-34 käest ja on Južni põllumajanduskompleksi au ja uhkus. Kompleks ise laiub Musta ja Kaspia mere vahel ja koosneb 2300 jalgpalliväljaku suurusest kasvuhoonest.

Elbruse mäel sulav jää pakub kastmiseks vett ja valmivad tomatid võtavad veokitega ette tee 18-tunni sõidu kaugusel asuvasse Moskvasse.

67-aastane Evtunšenkov on üks vanemaid Venemaa 40 rikkaimast inimesest ja on tuntud oma hea ajastuse poolest. Tema AFK Sistema investeerib kõikjale alates mobiilsidest kuni kliinikuteni. Detsembris ehk samal kuul kui Vladimir Putin kinnitas taas eesmärgi, et Venemaa peab muutuma 2020. aastaks toiduainete osas isevarustavaks, ostis ta Južni. Erinevalt Stalini viisaastakuplaanidest, mis viisid näljahädani, motiveerib Putin vangilaagritesse saatmise asemel kasumi teenimise võimalusega. Ja nüüd on tomatist T-34 saanud patriootliku kapitalismi sümbol.

„See on väga paljutõotav ala,“ ütles miljardär.

Venemaa toetab toiduainetööstust. Miljardär Vadim Moškovitšile kuuluv suhkru- ja lihatootja Ros Agro sai 3 miljardit rubla riigiabi ja ei maksnud teenitud kasumilt kopikatki makse. Selle kõrval kahvatub naftatootja Lukoil, kelle kasumimarginaal on 28 protsendipunkti väiksem Ros Agrost. Ros Agro kasumimarginaal ulatus 33 protsendini.

Kui Türgi lasi alla Vene sõjalennuki, kehtestas Venemaa Türgi vastu sanktsioonid. Sealhulgas lõppes Türgi tomatite vool Venemaale.

„Venemaa suudab muutuda maailma suurimaks tervisliku, puhta ja kõrgekvaliteetse toidu tootjaks, kus Lääne tootjad on juba ammu kaotanud,“ teatas Putin parlamendi ees esinedes pärast Türgile piirangute kehtestamist.

Venemaa on tänavu muutumas maailma suurimaks nisueksportööriks seljatades USA.

Põllumajandusest lõikavad kasu Phosagro väetisekuningas Andrei Gurjev, kinnisvaramagnaat Samvel Kasapetjan, United Rusali juht Oleg Deripaška ja Putini liitlane Gennadi Timošenko.