Mõistes, et urinaalid, potid ja muud vannitoa- ning wc-tarbed, mille edasimüügiga mehe firma tegeleb, on poole odavamad, kui kuus kuud varem, tellis ta kraami kaks korda enam kui tavaliselt.

„Me kulutasime 200 000 dollari väärtuses raha, et ladu täita. Nüüd on meil konkurentide ees eelis," ütles 37-aastane Almatõ ärimees.

President Putini vastasseis Läänega on Venemaa majandust oluliselt aeglustanud ning kohaliku tarbimise lämmatanud. Kasahstani elanikud - kes on Venemaa kaupade suuruselt kolmandad tarbijad - on aga oma oste mitmekordistanud.

Rublade ost on riigis neljakordistanud, vahetatud on 60 miljardit rubla (1 miljard dollarit) ja seda alates oktoobrist nelja kuu jooksul.

Odavaid hindu jahtivad kasahhid ja valgevenelased ostsid eelmise aasta novebris ja detsembris Venemaal müüdud ligi 500 000 autost 90 000. Kahes riigis müüdi 2014. aastal kokku 182 000 autot.

Hästi lähevad kaubaks ka erinevad seadmed. Kasahstani piirist 100 kilomeetri kaugusel on Saksamaa elektroonikatoodete müüja Media Markt kauplus. Nad võtavad vastu ka online-tellimusi ning nüüd saavad seda teha ka kasahhid. Ettevõtte Venemaal müüdavad Samsung Galaxy telefonid olid 13. märtsi seisuga 77 dollarit odavamad kui Kasahstani poodides leitavad sama marki telefonid.

Riigi president Nursultan Nazarbajev pöördus eelmisel kuul rahva poole sõnumiga, et need oleksid patriootlikumad ja ostaksid kasahhi tooteid. Rublade ostmine riigis aga vaid kasvab.

See ei pruugi kaua nii kesta, sest ka Kasahstani enda rahaühiku tulevik pole roosiline. 2014. aasta veebruari 19-protsendilisest väärtuse vähendamisest alates ei ole see küll muutunud, kuid riigile läheb selle taseme hoidmine maksma 3 miljardit dollarit kuus. Seda selleks, et hoida kurss 185 tengel dollari eest. Surve on aga suur ning Moody's prognoosib, et pärast aprilli lõpus toimuvaid presidendivalimisi võib kurss langeda 200 tenget dollari eest ning aasta lõpuks 231-le.