Bank Otkritie võeti üle valitsuse rahastatud fondi poolt, mis loodi keskpanga poolt pangandussektori konsolideerimiseks. Päästmise käigus kasvab riigi osa päästmist vajavas pangas vähemalt 75 protsendini ning võib jätta allutatud võlakohustuste omanikud tühjade kätega.

Juunis koges Otkritie suurt hoiuste väljavoolu pangast, mis sai vaid hoogu juurde, kui Venemaa reitinguagentuur ACRA ootamatult panga krediidreitingut alandas. Agentuur andis pangale BBB- reitingu, mis on liiga vilets, et panga väljaantud võlakirjad sobiksid kekspangale tagatiseks.

Juulis vedasid kliendid pangast minema 7,4 miljardit dollarit.

Otkritie ülevõtmine suurendab veelgi riigi rolli panganduses.

Raha väljavool sundis panga suurimat aktsionäri Vadim Beljajevit asuma taas panga valdusfirma juhi kohale, et rahustada investoreid.

Idee on investoritele hea, kuid süsteemile halb,“ ütles Union Investment Privatfondsi portfellihaldur Dmitri Barinov. „Nad vältisid Lhemani efekti Venemaa pangandussüsteemis ja lõid liiga-suur-et-hävida mentaliteedi. Kui paljudel pankadel on veel Venemaal samalaadsed probleemid, mis võib viia päästmisvajaduseni?“

Otkritie Holding on parasjagu ostmas Venemaa suurimat kindlustuspakkujat. Panga probleemid said alguse strateegilistest vigadest nagu kindlustusseltsi Rosgosstrakhi ostmine ja võimetus efektiivselt puhastada Natinal Bank Trusti, teatas keskpank.

Otkritie on Venemaal bilansimahult suuruselt kaheksas pank.

Kallid ülevõtmistehingud ja agressiivse laienemise strateegia viis panga kümne suurema sekka, kuid ei toonud kaasa kasumit. Suurliigasse jõudis pank 2012. aastal, kui ostis Nomos panga.

Enne Otkritie ülevõtmist oli riigipankade osakaal pangandusturul 60 protsenti.