Esimesena tulid sellega välja Jakuutia elanikud, kirjutab nichosy.ru. Mitmed inimesed panid seal kohaliku FSB töötajad ebamugavasse seisu, kui saatsid neile seadusepügalatele viitava intelligentse kirja põhjendustega, miks nad laenude tagasimaksmisest keelduvad.

Kirja sisu on järgmine:

„Mina, see ja see, võtsin pangast laenu, kuid ei teadnud siis, et panga omanikud on välisfirmad, mille peakontorid asuvad NATO liikmesriikides. Ma ei ole põhimõtteliselt võetud laenu tagasimaksmise vastu, aga ei saa seda teha, sest selline tegevus langeks Vene Föderatsiooni kriminaalseadustiku paragrahv 275 alla kui finantsabi osutamine välisriigile, rahvusvahelisele organisatsioonile või nende esindajatele Vene Föderatsiooni julgeoleku vastaseks tegevuseks.“

Edasi tuuakse välja, et seaduse järgi on kuriteo sooritanud isikud vabastatud vastutusest, kui nad on oma tegevusest võimuorganeid teavitanud. Kogu selgitus seisab neljal leheküljel koos üksikasjalike selgitustega.

Praegu kaalutakse, mida selliste avalduste ette võtta. Kiri on koostatud väga korrektselt ja haritult ning pealegi on kirja autoritel formaalselt ka õigus.