Kuna jäädakse tühjade kätega ja mustal turul hinnad aina tõusevad, on kasvanud Venezuelas poodide rüüstamine. Venezuela on juba niigi vägivaldsete kuritegude poolest üks maailma liidritest, kirjutab Reuters.

Kuigi selle kohta puudub ametlik statistika, on Venezuela sotsiaalkonflikti uurimisele pühendunud organisatsioon kokku lugenud esimeses kvartalis 107 poeröövi või selle katset.

Sotsiaalmeedias on levinud videod poodidesse sissemurdmisest, kuid videode ehtsust on raske kinnitada. Ühes värskemas intsidendis vedasid sajad röövlid poest välja köögipaberirulle, soola ja šampooni.

Viisteist inimest sai vigastada, sealhulgas kuus turvameest, kes üritasid rahvamassi peatada.

„Käis võimas kähmlus,“ ütles sündmust pealt näinud 40-aastane Manuel Cardenas. „Tulistati õhku ja kasutati pisargaasi.“

„Selline olukord valitseb Lõuna-Ameerika naftat tootvas riigis, kus on maailma kõrgeim inflatsioon ja majandus on languses alates 2014. aasta algusest. Tavapärased on elektri- ja veevarustuse katkestused.

President Nicolas Maduro süüdistab kriisis langenud naftahinda, hüdroelektrijaamade tööd seganud põualainet ning parempoolsete ärimeeste ja poliitikute korraldatud majandussõda.

Opositsioon süüdistab Madurot ja tema eelkäijat Hugo Chavezi riigi katastroofilises majanduspoliitikas. Opositsioon püüab võimult kangutada Madurot ja kutsuda esile uusi valimisi.

Neljapäeval püüdsid mootorratturid röövida Merida osariigis 650 kotti jahu. Turvamehed suutsid vargust takistada, kuid kaks rahvuskaardi liiget ja neli politseiniku said vigastada.

Kolmapäeval tungisid Meridas röövlid riigile kuuluvasse supermarketisse, kus varastati kanad, riiulid ja kaasa viidi isegi uksed. Samal päeval tühjendati selles osariigis ka aluspesupood.

Sotsialistliku partei ametnikud süüdistasid röövleid nimetades neid kriminaalideks. Nende pahameele osaliseks said ka smuugeldajad, kes on väljas vaid kiire kasumi teenimise peal. Maduro lubas karmikäeliselt reageerida vägivallale ja hoiatas riigipöördekatset plaanivaid vaenlasi.