Paypali eksjuht Bill Harris laimas viimati Bitcoini CNBC eetris - valuuta olevat väärtusetu ja ei suutvat täita ühtegi raha funktsiooni. "Bitcoin ei ole tasuta, kiire, skaleeritav, efektiivne, turvaline, universaalselt aktsepteeritud ja kasulik," teatas ta.

Retoorika ei paista veenvat türklasi, kes jooksevad Bitcoinile lausa tormi. Paypali teenuseid nad aga kasutada ei saa, kuna viimane on Türgis keelatud. Riigis on de facto kehtestatud kapitalikontrollid. Erinevalt tsentraliseeritud maksevahendajatest ei ole Bitcoin autokraatlike riikide suvale alluv, kuigi selle kasutamist võib muuta vähem või rohkem ebamugavaks.

Viimase kuu lõikes on Bitcoin pea ainus krüptoraha, mis plussi jäänud. Suurimaks konkurendiks peetav Ethereum on kaotanud poole oma väärtusest. Bitcoin Cash, mis loodi Bitcoini baasilt ning mille eeliseks peetakse võimet ühte plokki rohkem tehinguid mahutada, on kaotanud kolmandiku.

Spekulatiivne rünnak

Bitcoini maksimalist Pierre Rochard aga leiab, et just läbi üksikute riikide valuutade hüperinflatsiooni liigubki Bitcoin dominantse positsiooni suunas. Skeem on lihtsustatult järgmine:

1. Riigi x valuuta läheb mingil põhjusel tugevasse inflatsiooni.

2. Spekulandid (ka riigi kodanikud) laenavad suures koguses x-i valuutat ja konverteerivad selle Bitcoini. Kui inflatsioon jätkub, saavad nad oma laenu hiljem odavalt tagasi maksta ja teenivad vaheltkasu.

3. Bitcoini hind läheb riigis x teiste riikidega võrreldes üles, kuna nõudlus on nii suur. Nüüd muutub teiste riikide spekulantidel mõistlikuks oma riigis Bitcoini osta ja see siis vaheltkasuga riiki x müüa, saades vastu viimase (nüüd juba tugevalt inflatsioonis) valuutat. Seda nad hoidma muidugi ei hakka, vaid müüvad omakorda maha, nõrgendades viimast veelgi.

Näiteks oletame, et Venemaal on mingil põhjusel tekkinud tugev inflatsioon ja sealsed kodanikud ihkavad Bitcoini. Seetõttu on hind tõusnud kohalikel börsidel 600 dollarini Bitcoinist. Samal ajal on aga USAs hind 500 dollarit. Nüüd muutub USA spekulantidel mõistlikuks osta Bitcoini ja see venelastele müüa, teenides vahelt 100 dollarit.

Milline on olukord praegu Türgis? 10. augusti seisuga oli riigis Bitcoin väärt 7150 dollarit. Samal ajal oli globaalne hind 6500 dollarit.

Autor omab ise bitcoine.