Veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel rääkis Päevaleht Online’ile, et seni on Eestisse toodud 120 tonnist Iirimaa sealihast käitlemine peatatud 70 tonni ulatuses. „50 tonni osas tegutseme,“ lisas ta.

Pärtel märkis, et arvestatav osa lihast on juba ära müüdud ja söödud. „Näiteks ühest hulgilaost on liha ostnud 150 klienti, kes on tõenäoliselt liha ära tarvitanud,“ lausus Pärtel.

Käitlejatele on aga antud edasi otsus, et seda Iirimaalt toodud 70 tonni külmutatud kujul säilitatud liha ei tohi käidelda. Mis lihast edasi saab, on alles arutamisel, kuid Pärtel sedastas, et võib juhtuda, et Iirmaa peab liha tingimusteta tagasi võtma.

Samas nentis ta, et ei saa eeldada, et see 70 tonni on dioksiini sisaldav liha. „On võimalus iga partii eraldi analüüsida,“ rääkis Pärtel, kelle sõnul on võimalused ja meetodid liha analüüsimiseks olemas.

Eestisse jõudnud 120 tonnist on kindel info Pärtelil veel 10 tonni osas, mis on müüdud enam kui sajale väikekliendile. „Päris kindlasti on see ära tarbitud,“ kinnitas Pärtel.

Milliste tootjate nime alt Iirimaa sealiha osta õnnestuks, ei osanud Pärtel veel öelda. Küll sõnas ta, et see nimekiri aina täieneb. „Homne päev toob uusi vastuseid,“ lisas ta.

Iirimaal söödeti sigadele saastunud toitu, mistõttu lihas võib olla mürgiseid dioksiine. Eestisse toodi Iirimaalt veterinaar- ja toiduameti andmetel alates septembrist kuus sealiha partiid koguses 120 tonni.