Linn saab olema väga modernne koos ärilinnaku, elumajadega äärelinnas, tänavate, parkide, kaubanduskeskuste ja kirikuga. Ometi ei hakka keegi seda piirkonda oma kodulinnaks pidama. Kuidas nii?

Programm CITE ehk eesti keele Innovatsiooni, testimise ja hindamise keskus plaanib ehitada täissuuruses tavalise USA linnakese. Seda hakatakse kasutama uute tehnoloogiate ning tuleviku linnaplaneeringute väljatöötamiseks.

Seda miljardi dollari ehitust juhib telekommunikatsiooni ettevõte Pegasus Global Holdings. Tegemist saab olema 39 ruutkilomeetril asuva linnaga, kus saab hakata korraldama transpordi-, ehitus-, kommunikatsiooni- ja turvalisusega seotud katsetusi ja palju muud.

CITEga luuakse ka erilised alad, kus saab testida erinevaid põllumajanduskultuure, tegeleda energiamajanduse arendamise ning veepuhastusega. Maaalune andmete kogumise võrgustik annab pidevalt detailset infot ning reaalajas tagasisidet.

„Meie visiooniks on luua keskkond, kus saab uusi tooteid, teenuseid ja tehnoloogiaid demonstreerida ja testida ilma, et segataks inimeste igapäevaelu," ütles Pegasuse direktor Robert Brumley. Tema sõnul on sellise linna võimalused tohutud, arvestades just seda, et inimesi siin ei ole. Vajadusel võib inimesed muidugi testlinna paigutada - mõne eksperimendi või katsetuse raames.

Katsetada saab näiteks juhita autosid, mida saab monitoorida droonidega. Saab disainida majasid, mis peaks üle elama looduskatastroofi või milles tegusevad robotid. Testida saaks ka alternatiivseid energiaallikaid.

„Sellest peaks saama magnet, kuhu inimesed oma ideede ja tehnoloogiatega tulevad. Mitte ainult testima vaid ka suhtlema."

Linnast peaks saama vahepeatus laboris testitud toote ja tarbijani jõudva toote vahel. Siit peaks välja kasvama tooted, mis on turu jaoks palju rohkem valmis.

CITEi idee on õhus olnud alates 2011. aastast, kuid raske oli leida sobivat maad. Nüüd on see leitud ning New Mexico osariik on igakülgselt nõus projekti edukale kulgemisele kaasa aitama.

CITE asub White Sandsi raketibaasi lähedal, kus testiti maailma esimesi aatompomme.

Pegasus loodab meelitada kohale prestiižsseid tegijaid nii avalikust- kui ka erasektorist - valitsusasutusi, akadeemilisi institutsioone aga ka maailma suuremaid tehnoloogiafirmasid. Loodetakse, et linnake suudab pakkuda konkurentsi Silicon Valleyle.

Linnaplaneerijad on ideest vaimustuses, kuid tehnoloogiaettevõtted on kahtleval seisukohal. Nende hinnangul on igasuguste toodete testimisel ülioluline komponent inimene, tarbija.

Linnaplaneerijad näevad selles suurepärast võimalust, kuidas testida tulevasi linnadisaine.

Tehnoloogiasektori osas ollakse skeptilisemad: „Tehnoloogia ei ole kunstlik, see on sotsiaalne süsteem, mida vahendavad materjalid ja seadmed," ütles professor Steve Rayner. Ta lisas, et idee sellest, et testida sotsiaal-tehnoloogilisi süsteeme inimestest eraldi, toob kaasa ebatäpseid tulemusi. Inimesed käituvad nimelt materjalide ja seadmetega moel, millest disaineril aimugi ei või olla.

Professor ei usu ka sellesse, et inimesi saab tellimise peale linna kohale tuua:

„Linnade elanikud ei ole väljavahetatavad, neid ei saa lihtsalt asetada katsetuste keskele. Linnad on keerulised süsteemid, kus on erinevad kultuurid, ootused ja käitumismustrid. Need tekivad pika aja jooksul."

Üks on kindel, sellest testlinnast saab tõenäoliselt siiski väga põnev paik, kus võib näha, mida tulevik meile toob.