Hiljuti Facebooki looja ja suuromaniku Mark Zuckerbergiga sõbralikult ühisel fotol poseerinud Ansip tõdeb, et maailma suurima sotsiaalvõrgustiku ja ka Google maksukäitumine on Euroopas probleemne.

Lühidalt on probleem selles, et nii Facebook kui ka Google ei soovi pakutud teenuste pealt eriti tulumaksu maksta ning seetõttu otsivad nad erinevaid võimalusi, kuidas maksude maksmisest viilida. Kõige levinum EL-i sisene maksuparadiis on Iirimaa, kuhu on oma Euroopa peamised staabid rajanud mitmed digiteenustest elavad suurfirmad.

„Selle teemaga me tegeleme Euroopa Komisjoni tasemel. Meie eesmärk on ühemõtteline: tulu tuleb maksutada seal, kus kasum tekib. Kui kasum tuleb Eestist, siis tuleb tulumakski siin maksta. On teada ju need näited Euroopast, kus mõned liikmesriigid on pakkunud ülisoodsat maksukeskkonda just nendele globaalsetele tegijatele,“ rääkis Ansip.

Digivolinik Ansip kohtus täna Tallinnas ajakirjanikega, et tutvustada värsket Euroopa Komisjoni avaldatud digitaalmajanduse ja -ühiskonna indeksit, mille kohaselt on Eesti üldiselt rääkides digiarengult küll Euroopa esirinnas, kuid mõnes asjas ollakse ka keskmikest kaugelt maas.

Näiteks on Eestis interneti püsiühendus kohati raskesti kättesaadav ning võrreldes teiste liikmesriikidega on see päris kallis.

„Maapiirkondades on Eestil probleemid püsiühendusega. Kui me EL-i 28 riigi seas oleme teisepool 20. kohta, siis see Eestile kindlasti au ei tee. Samas mobiilse interneti kättesaadavus on päris hea,“ ütles Ansip.

Kõige suuremad probleemid on Eestis digiarengu osas Ansipi hinnangul ettevõtetega seotud. „Traditsiooniline ettevõtlus ei tule digiajastuga kaasa ja nad ei kasuta digiajastu vahendeid selleks, et tootmist efektiivsemaks muuta ega ka e-kaubanduse võimalusi, et teenuseid ja tooteid piiriüleselt müüa,“ jätkas ta.

Aga milline võiks olla ühe väikse Eesti e-poe edušanss maailmas, kus tegutsevad sellised hiiglased nagu Amazon või eBay?

„Eks igal sõduril peaks marssalikepp kotis olema. Eestis on piisavalt näiteid selle kohta, kuidas hea äriidee on osatud viia maailma tasemele. Kuidas ühes tagasihoidlikust ideest on saanud miljardieurone ettevõte,“ leidis Ansip.