BBC töötaja filmis muuhulgas tehase iPhone 6 tootmisliini ääres toimuvat. Ajakirjaniku videosilma ette jäid kurnatud töötajad, kelledest mõned tööpingi taga koguni magasid. Nad tegid Shanghai lähedal asuvas Pegatroni tehases 12-tunniseid vahetusi, mis tihti siiski pikemaks kujunesid.

Üks salaja ettevõttesse tööle läinud reporter pidi töötama 18 päeva järjest ehkki ta nõudis mitmeid kordi üht vaba päeva. Teise reporteri pikim vahetus kestis 16 tundi ning ta ütles: „Kui ma pärast tööpäeva ühiselamusse jõudsin, siis ma ei tahtnud enam liigutadagi. Isegi, kui mul oli kõht tühi, siis soovisin vaid lamada ja puhata. Ma ei suutnud öösel magada, sest stress oli nii suur."

Apple ei soovinud telesaates oma kommentaare anda, kuid nad saatsid teate: „Me ei tea ühtegi teist sellist ettevõtet nagu Apple, kes teeks nii palju töötajate ausa ja turvalise kohtlemise osas. Me töötame koos tarnijatega, et kihtsaskohti kõrvaldada ning me näeme olulisi muutusi. Samas saame aru, et meie töö ei lõppe ses osas kunagi."

Apple'i sõnul on tavaline, et töötajad teevad töö ajal unepause, aga nad lubasid uurida, kas tõesti on töötajad jäänud magama tööd tehes. Apple teatas ka, et nad monitoorisid ligi miljoni töötaja töötunde ning Pegatroni töölised said keskmiseks tulemuseks 55 tundi nädalas.

Hiina tehaste halvad tingimused toodi välja juba 2010. aastal, kui enesetapu sooritasid 14 Foxconni töötajat. Tegemist on Apple'i suurima tarnijaga. Pärast seda töötas Apple välja standardid, mille järgi pidi tehases töötajaid kohtlema. Osa tööst koliti toona üle just Pegatroni tehasesse.

Töötajaks kehastunud reporterid said aga teada, et neist standarditest vaadatakse mööda ka selles tehases. Üle aja töötamine pidi olema vabatahtlik, kuid ühelegi töötajale ei antud võimalust õigel ajal lahkuda. Üks reporter pidi lisaks töötamisele enne ja pärast tööaega osa võtma ka koosolekutest, mida tööaja sisse ei arvestatud. Teine reporter elas ühiselamus, kus ühes väikeses ruumis elas kokku 12 töölist.

Apple teatas, et ühiselamu ülerahvastatuse probleem on tänaseks lahendatud ning et tööandja peab töötajatele tagant järele maksma ka koosolekute eest, mille eest varem tasu ei makstud.

Pegatron lubas samuti BBC Pamorama reporterite töö tulemust uurida ning teha kõik, et olukord paremaks muutuks.

Ohtlikud tingimused

BBC Panorama läks Apple'i tarneahelas veelgi edasi, külastades Indoneedia väikesaart Bangkat.

Apple'i sõnul on nad pühendunud sellele, et saada eetilisel viisil kätte toodetes kasutatavaid toorainet. Saade avastas aga, et nende tarneahelasse võib sattuda tina ka ebaseaduslikest kaevandustest.

Nad leidsid lapsi, kes kaevasid tinamaaki paljaste kätega ning väga ohtlikes tingimustes. Kaevurid võivad saada elusalt maetud, kui liiva- ja mudamäed neile peale vajuvad.

12-aastane Rianto töötas koos isaga sügavas augus ja ta ütles: „Ma tunnen pinnase liikumise osas muret küll. Et maapind kukub sealt ülevalt meie peale. See võib juhtuda."

Panorama tuvastas jõugu, kes piirkonnast tina kokku ostab ning üks selle liikmetest ütles, et seda müüakse edasi sulatajale, kes on ka Apple'i tarnijate nimekirjas. Üks sulatusettevõtte juht Johan Murod ütles, et ligi 70% tinast tuleb temale väikestest kaevandustest.

Apple'i sõnul on olukord keeruline, kuna Bangkal müüvad tina kümned tuhanded kaevurid, kes kasutavad mitmeid vahendajaid.

„Kõige lihtsam oleks meil keelduda Indoneesiast tina vastu võtmast. See säästaks meid kriitikast. See oleks aga ühtlasi arg ning mugav käitumine ning ei muudaks midagi. Oleme otsustanud olukorraga tegeleda kohapeal."