Oma ettekandes rääkis Lepik sellest, mis meid suure majandusarengu puhul peatab ja takistab. „Bill Gates ütles kunagi, et me kipume ülehindama seda, mis saab juhtuda kahe aastaga ja alahindama seda, mis saab juhtuda 10. aastaga. Arvan, et see on tõene, uued tehnoloogiatrendid justkui tulevad, kuid lähitulevikus ei juhtu midagi, kuid kümne aasta pärast on muutus suur," märkis ta.

„Vaadates maailmamajanduse olukorda tervikuna ning vaadates, kus asub Eesti - arvan, et 10 aasta pärast saavad muutused maailmamajanduses olema väga radikaalsed, väga suured. Osa neist saavad olema geopoliitilistel põhjustel, osa neist on puhtalt tehnoloogiapõhised ning osa majandusestruktuuris kinni," rääkis Lepik.

Ta tõi mõned näited, et andmete maht, mida iga aasta kogutakse, kasvab maailmas väga kiiresti, tempoga 40-50% aastas. Levinud on andmete kogumine haiguste kohta (sickness data), kuid me mõõdame järjest rohkem terveoleku andmeid - kuidas me jookseme, kuidas magame jne. Kuid see ei jõua kuidagi süsteemi ning arstid neid andmeid ei näe. „See süsteem on väga jäik ja muutub väga aeglaselt, samas ettevõtlus muutub väga-väga kiiresti," lisas ta.

Lepik rääkis ka robotite kasutamisest, et kui praegu kasutatakse roboteid tööstuslikus tarbimises, siis need jõuavad üha enam lõpptarbijani. „Olen valmis kihla vedama, et 10 aasta pärast sõidavad Euroopas autod, mis ei vaja ühtegi inimest," nentis ta. Kuid, mis saab siis autojuhtidest? Lepiku sõnul seisab maailm väga tõsiste väljakutsete ees, millega me täna eriti ei tegele.

Vaata täispikka videot Kristjan Lepiku ettekandest siit: