"Ma ei taha, et te kuuleksite, mis ruumis räägitakse," põhjendas riigikogu esindaja Aivar Pau.

Eesti Panga ekspresident Vahur Kraft saabus komisjoni istungile täpselt kutsutud ajaks ehk kella 9.30ks. Kui esialgu plaaniti, et Krafti küsitlemine kestab ligikaudu poolteist tundi, siis tegelikult kulus ekspresidendi ülekuulamiseks 2,5 tundi.

VEB fondi uurimiskomisjon

Pärast küsitlemise lõppu andis Kraft lühikese ülevaate, millised on tema etteheited Eesti Panga suhtes. Ilmnes, et sisuliselt süüdistab ta Eesti Panka valetamises, sest Krafti tellitud ja audiitorfirma Rödl&Partnerid poolt koostatud analüüsi järgi on Eesti Pank esitanud avalikkusele tõendamata ja vastukäivat infot.

Ühtlasi kinnitas Kraft, et 5. aprilli 1995. aasta kirjal, millega ta kinnitas Aleksandr Matiga seotud TSL Internationali nõudeks 32,3 miljonit dollarit, on tõepoolest tema allkiri ning seda ei ole keegi võltsinud.

Tolleaegse Eesti Panga presidendi kohusetäitja Krafti allkirjaga dokument teatas, et firmale TSL International kuulub nõudeid külmutatud rahale 32 327 675 miljoni dollari väärtuses. Nimetatud summa kattus Eesti valitsuse ja Eesti Panga nõuete summaga. VEB Fondi nõuete registris oli TSL Internationali nõudesummaks märgitud 0 dollarit.

Eesti Panga auditi avalikustamisel tänavu jaanuaris kasutati valeandmetega kirja loomise ja eesmärkide kohta mõistet "planeeritud tegevus". Seega valeandmete esitamine oli teadlikult kavandatud tegevus, mille eesmärgiks sai olla vaid selle summa (32 miljonit dollarit) VEB-i külmutatud kontolt väljakantimine või Ardo Hanssoni sõnul "lahtisulatamine".

Täna esitas aga Vahur Kraft riigikogu erikomisjonile Rödl&Partner koostatud analüüsi tulemused, mis lükkavad ümber Eesti Panga (EP) audiitorite senised väited VEB fondi nõudeid puudutava kirja võltsimise kohta.

"Eesti Panga audiitorite käsutuses olnud ja avalikustatud dokumentatsiooni analüüsides leidis Rödl&Partner, et tõendid valeandmetega kirja koostamise ja etteplaneeritud nõuete suurendamise kohta puuduvad. Seega leian, et avalikkust on Eesti Panga auditi järeldustega eksitatud," kommenteeris Kraft.

"Panga auditi järeldustes ei ole arvestanud TSL Internationali 1992. aastal olnud 6,9 miljoni dollari suurust nõuet. Kuna nõuded olid vabalt kaubeldavad ja vahepealsete ostu - müügi tehingute kohta info puudub, siis ei saa ka järeldada, et ettevõtte nõue 1995. aastal oli 0 dollarit," selgitas Rödl&Partner OÜ juhatuse liige Mart Nõmper.

"Samuti ei ole arvestatud erinevate pangaväliste osapoolte infot nagu on märgitud EP auditis."

Järgnevalt saate vaadata, milliseid argumente Vahur Kraft kasutab Eesti Panga auditit ekslikuks nimetades: