Tervelt 70% majapidamistes kasutatakse energiasäästlikke lambipirne vähemalt pooltes valgustites, teatas Eesti Energia.

Eesti Energia energiasäästu valdkonna projektijuhi Teet Keremi sõnul kasvab lambipirnid väljavahetanud kodude arv aastas keskmiselt 5 protsendi võrra.

„Ruumis, kus valgusti põleb päevas keskmiselt 6 tundi tasub ühe hõõgpirni asendamine 17-eurose LED-valgusti vastu ära ligi 18 kuuga. Kui keskmises majapidamises kulutatakse valgustusele aastas veidi üle 70 euro, siis õige lambipirni valikuga saaks seda summat vähendada isegi 10 euroni,“ sõnas Kerem.

Suurima energiasäästu annavad LED-lambipirnid. Näiteks kui kõige tavalisem hõõgniidiga lambipirn kulutab valgustamiseks 40 vatti (W), siis säästupirn kasutab sellest ligi 4 korda vähem ehk 11 vatti. LED-lamp kulutab hõõglambiga võrreldes sama valgusvoo tekitamiseks aga 7 korda vähem elektrienergiat ehk 5,5 vatti.

Keremi sõnul algavad poelettidel säästupirnide hinnad 4-5 eurost, ent kvaliteetsete LED-lambipirnide hinnaklass jääb 17-30 euro lähedale. „Üldjuhul on tunnustatud tootja ja kallima hinnaklassi lambipirnide kvaliteet parem ja eluiga märksa pikem kui soodsamatel pirnidel. Kuna heade lambipirnide hinnad on küllaltki kallid, võiks üheks valikukriteeriumiks olla ka garantii, mida paljud tootjad ostjale pakuvad. Sel juhul tuleks aga ostutšekk alles hoida,“ sõnas Kerem. Tunnustatud tootjate LED-valgustite eluiga on 25 000 – 50 000 tundi, mis 6-tunnise igapäevase kasutusaja puhul tähendab näiteks 11 – 23 aastat.

Suurima säästu saavutamiseks tasuks lambipirnide vahetamist alustada just enimkasutatavatest ruumidest nagu elutuba, köök ja lastetuba. Samas ruumides, kus pikalt ei viibita ja tuled on üldjuhul kustus – näiteks garderoob, kelder ja tualett – võib uue valgusti soetamise edasi lükata või valida hinnalt soodsama halogeenlambi.

Eesti Energia energiaprofiili leiab ettevõtte e-teenindusest ning selle täitmiseks tuleb vastata 24-le küsimusele oma eluaseme seisukorra, energia- ja veekulude, koduste seadmete ja tarbimisharjumuste kohta. Täites energiaprofiili ettevõtte e-teeninduses sisselogitult, saab klient oma profiili salvestada, hiljem muuta ja teiste täidetud profiilide koondtulemustega võrrelda. Lisaks ülevaatele oma energiakuludest saab iga profiili täitnu ka personaalsed soovitused oma energiakulude alandamiseks koos investeeringu orienteeruva maksumuse ja tasuvusaja hinnanguga.

Eesti Energia e-teenindust saavad kasutada kõik eestimaalased sõltumata valitud elektrimüüjast või võrgupiirkonnast. Energiaprofiili saab täita nii eesti, vene kui ka inglise keeles.