Pühadeperioodiks läheb reisile tuhandeid Eesti inimesi, kuid üldjuhul reisitakse sel ajal kahekesi, pere või sõpradega. „Jõulude ja aastavahetuse aega soovitakse enamasti veeta koos lähedaste inimestega ja see kehtib ka reisimise kohta,” kirjeldas Estraveli turundusdirektor Ilisson-Cruz.

Kui aasta lõikes reisib üksinda 39% Estraveli reisijatest, siis pühadeperioodil on see osakaal väiksem – siis reisib üksinda 27% reisijaist. Seda, et pigem eelistatakse pühadeajal koos perega puhkusereisile minna, kinnitab ka mitu tuhat reisijat jõuludeks ja aastavahetuseks palmi alla puhkama saatev Novatours.

Valitakse nii soojamaareise kui kaugemaid sihtkohti

„Eelistatud sihtkohtade seas on Egiptuse populaarsed kuurordid Sharm el Sheikh ja Hurghada ning puhkusesaared Tenerife ja Lanzarote Kanaaridel. Samas on kasvanud ka reisijate arv sellistesse eksootilistesse sihtkohtadesse, nagu Araabia Ühendemiraadid, Tai, Sri Lanka, Vietnam ja India,” kirjeldas reisibüroo turundus- ja suhtekorraldusjuht Olev Riisberg.

Keskmised reisipaketi väljaminekud pühade ajal on Novatoursi nädalastele reisidele ligi 800 eurot täiskasvanu kohta ning umbes 500-650 eurot lapse kohta. „Pühadereisi kestvus jääb tavapäraselt vahemikku neli kuni 14 ööd. Eksootiliste reiside paketihinnad on veidi kõrgemad, kuid kestvus enamjaolt pikem,” kirjeldas Riisberg.

Üksi reisitakse sel ajal tihti töö, õpingute või mõne hobiprojektiga seoses, samuti teises riigis elavatele sõpradele või tuttavatele külla, aga muidugi on ka neid reisijaid, kes naudivadki üksinda puhkamist. „Üksi reisijad ostavad meilt kõige enam laevapileteid, sellele järgneb eraldi lennupiletite ja hotellimajutuse broneerimine,” kirjeldas Estraveli turundusdirektor Airi Ilisson-Cruz.

Puhkusereiside pakette ostavad üksinda reisijad väga vähe, 95% broneeringutest sisaldavad rohkem kui üht reisijat. Üksinda reisijaid sõidab aasta lõpus kõige enam Helsingisse, Hurghadasse ja Moskvasse. Kogu aasta lõikes on populaarsemad sihtkohad üksi reisijate hulgas Soome, Rootsi, Saksamaa, Hispaania ja Venemaa.

Populaarseks on saanud emotsioonireisid

TEZ Touri turundus-ja müügijuhi Svetlana Vertjanova sõnul jõulude ja aastavahetuse paiku reisile minek hea võimaluse nautida päikest, saada positiivseid emotsioone ning luua uusi tutvusi. „Praegu on väga populaarsed nn emotsioonikingid ja mitmesugused temaatilised laagrid, näiteks surfamis-, jooga-, suusalaagrid jpm,” kirjeldas Vertjanova.

Ta märkis, et sellistesse kohtadesse kogunevad erinevad inimesed, kuid neid ühendab ühine huvi teatud ala vastu. „Nii tekivad sõprussuhted ning võib-olla järgmisel aastal ei peagi enam oma pead vaevama, mida pühade ajal ette võtta,” lausus TEZ Touri turundus- ja müügijuht.

Kuigi jõuludeks on kõik TEZ Touri reisid välja müüdud, siis aastavahetuseks leidub veel mõni koht Kanaari saartele, näiteks Lanzarotele ja Tenerifele. „Sinna soovitaks sõita loodushuvilisel turistil, kes nt. võtaks auto ning avastaks saart omapäi, külastaks erinevaid rahvusparke, osaleks ekskursioonidel ning naudiks päikest erinevatel randadel,” rääkis Vertjanova.

Samuti on jäänud mõned kohad Egiptusesse Sharm el Sheikhi. „Egiptuse hotellides korraldatakse Aastavahetuse puhul ilusaid pidulikke õhtusööke ning pidusid. Sinna soovitame sõita inimestel, kes soovivad nautida pidulikku atmosfääri, samas leida aega iseendale, lebada rannas ning nautida Punase mere imelist veealust maailma,” sõnas TEZ Touri turundus- ja müügijuht.

Võib leida viimase hetke pakkumisi, aga mõelda ka muudele variantidele

Kuig aasta lõpuni on jäänud vaid loetud päevad, kinnitavad ka Estraveli ja Novatoursi esindajad, et veel on võimalik viimase hetke reisiplaane teha, küll aga tuleks seejuures jääda paindlikuks nii sihtkoha kui täpsete reisikuupäevade osas. „Kiire puhkuse võib ju veeta ka Eestis või naaberriikides,” sõnas Estraveli turundusdirektor Airi Ilisson-Cruz.

Sarnaselt TEZ Tourile on ka Novatoursis veel võimalik leida mõningaid viimase hetke pakkumisi. Näiteks enne aastavahetust saab minna Kanaari saartel Tenerifele ja Lanzarotesse. Terve rida reise Sharm El Sheikhi ja Hurghadasse Egiptuses väljub 1. jaanuaril ning 4. ja 5. jaanuaril.

Peamised soovitusi neile, kel reisikaaslast pole, aga pühade aega ei tahaks ka üksi veeta:

  • Vaadata reisibüroode viimase hetke pakkumisi.
  • Seltskonna toovad kokku Eesti spaahotellide aastavahetuspeod
  • Kruiis või pakettreis, kus koguneb palju toredaid inimesi. Näiteks Kariibi mere nädalase kruiisi jooksul leiab kindlasti uusi toredaid tuttavaid.
  • Reis sihtkohta, mis on Eesti reisijate hulgas populaarsed – näiteks Dubaisse, Kanaari saartele, Balile, Taisse või Austraaliasse. Sinna sõites õnnestub ilmselt reisil teisi Eestist pärit inimesi kohata ja uusi erinevatest riikidest pärit sõpru leida.
  • Aktiivsete tegevustega grupireisid, näiteks suusareis või seiklusreis. Finnairil on alates 14. detsembrist Tallinnast otselennud Lapimaale, Kittilässe, kus on palju suusakuurorte, talvespordi-, huski- või põhjapõdra sõitude võimalusi.