Carina Rikart soetas 1,5 miljoni krooniga uue kodu juba 2002. aastal, müüjaks oli silmapaistvast kinnisvaramaaklerist arendajaks hakanud Siim Mesila firma Never Stop. Carina arvates oli hinna sees liitumine Viimsi valla ühise vee- ja kanalisatsioonivõrguga, olgugi et sellest polnud ridaelamu sektsiooni ostu-müügilepingus eraldi juttu.

“Ehitusprojekti seletuskirjas on öeldud, et reovesi kanaliseeritakse ühisesse võrku,” ütles Carina. Arendaja aga ehitas igale ridaelamu sektsioonile oma reovee kogumiskaevu. Nüüd tuleks Carinal ja tema naabritel ühise võrguga liitumise eest maksta igaühel üle 100 000 krooni.

Aga on veel teinegi mure. Nimelt ei ehitanud Never Stop Rohuneeme tee majale reovee kogumiskaevusid nii, nagu oli projektis ette nähtud. Projekt nägi ette ühte suurt kaevu kuue sektsiooni peale. Kuid igaühele ehitati oma kaev – teisele poole maja, auto varjualuse alla. Carina reoveemahuti varises aga mullu novembris sisse ning auto varjualuse all laiutab nüüd suur solgiauk. “Läks hästi, et autot parasjagu katuse all polnud,” ütles Carina.

Vaatamata asjaolule, et reoveemajandus oli majas lahendatud teisiti kui projektis, pigistas Viimsi vallavalitsuse ehitusjärelevalve toona millegipärast silma kinni, vald andis objektile kasutusloa ning Carina sektsiooni osturaha kanti notarideposiidist Mesila firma arvele.

Viimsi vallavanem Urmas Arumäe tunnistab, et kasutusloa andmine oli valla praak ja vald kavatseb tagantjärele uurida, miks see anti, kui kogumiskaevusid ei ehitatud projekti järgi. “Kasutusloa andmine eeldab projekti tõsist ülevaatamist ja kui siin on silm kinni pigistatud, on see tõsine eksimus,” ütles Arumäe.

Carina loodab Viimsi valla ja Viimsi Vee abile, et probleem lahendatud saaks. “Oleme hea-usksed ostjad ja pole kindlasti sellist lisaväljaminekut arvestanud,” ütles ta.

Siim Mesila ei olnud reedel selgitusteks kättesaadav.

Enne ostu tasub vallalt nõu küsida

•• Arumäe soovitab kõigil, kes Viimsisse kinnistu soetavad, enne ostu vallavalitsusest läbi astuda ning küsida infot liitumiste ja muu kohta. “Isegi kui lepingus on liitumine hinna sees, võib juhtuda, et arendajal Viimsi Veega lepingut pole,” ütles ta.

•• Arumäe sõnul võib vald Carinale ja teistele majaelanikele vee- ja kanalisatsioonivõrguga liitumises hinnaalandust teha, ehkki neid tehakse tavaliselt põliselanikele. Kui ostu-müügilepingus polnud sellest juttu, et liitumine on hinna sees, ei oma muud dokumendid Arumäe sõnul tähtsust.