„Oleme kuulnud vahel öeldavat, et Viimsis vett ei jooda ja jala ei käida. See on olnud osaliselt tõsi, sest vee kvaliteet on Viimsis piirkonniti olnud kehv. Nüüdsest aga peaks olema probleem uue veetöötlusjaama näol lahendatud ning joogivesi igati vastav ELi direktiividele,“ sõnas Viimsi vallavanem Haldo Oravas, valla saadetud teates.

„Viimsi saab täna uue, kogu poolsaart hõlmava joogivee puhasti, kus Eesti teadlaste loodud tehnoloogia võimaldab saada ühel kohalikul omavalitsusel, esimesena Põhja- Eesti lubjakiviklindi piirkondadest, radioaktiivsusest vaba joogivett!”

„Valminud veepuhastusjaamast hakatakse puhta joogiveega varustama kogu Viimsi mandriosa, välja arvatud Äigrumäed ja Laiaküla, kus veevarustus lahendatakse autonoomsete puurkaev-pumplatega,“ rääkis Oravas.

„Kokku juhitakse jaamas puhastatud joogivesi peale magistraaltorustike valmimist ligi 15 000 Viimsi elanikule. Puhas joogivesi tagatakse kõikides piirkondades 2013. aasta lõpuks – selleks ajaks on välja ehitatud kõik vajalikud vee magistraaltorustikud.“

ASi Viimsi Vesi juhataja Toivo Eensalu sõnul erineb puhastatud joogivesi puurkaevu veest selle poolest, et sealt on eemaldatud liigne raud, ammoonium, kloriid ning radionukleiidide ühendid.

„Lisaks puhastusprotsessile rajasime kolm 2000 m3 veereservuaari, mis töötavad sisuliselt veetornidena, tagades veevarustuse stabiilsuse ning elektrikatkestuse korral joogivee isevoolse juhtimise kriitilistele tarbijatele nagu koolid, lasteaiad ja haigla.“

Tänasel päeval toimub jaamast puhastatud joogivee saatmine Lubja, Tammneeme ja Pärnamäe küladesse ning Viimsi ja Haabneeme asulatesse. Kogu piirkond varustatakse puhta joogiveega alles 2013. aasta lõpuks.

Viimsi veetöötlusjaama kaasfinantseerijateks olid ELi Ühtekuuluvusfond, Viimsi vald ja AS Viimsi Vesi.