Mõnikord need lubadused ka täituvad. Näiteks USA mobiilioperaatorid on president Obama 2011. aastal seatud ajagraafikus, mis nägi ette, et viie aastaga on 98% ameeriklastest võimalus kasutada kiiret juhtmevaba internetti. Samas ei maksa ootusi liiga kõrgeks ajada, sest juba 2001. aastal ütles Bill Gates, et kasutame viie aasta pärast Windowsi nuhvlit. IBM peaks aga järgmisel aastal välja tooma mõtteteel juhitava arvuti. Edu neile sellega.

Samas ei olnud viie aasta eest olemas iPade ning ka massilist elektriautode turgu. See näitab, et viis aastat on piisavalt pikk aeg, et kaasa tuua tõesiseid muutusi.

Järgnev ei ole täielik nimekiri sellest, mida kõike viie aasta pärast lubatud on. Me ei ole ära unustanud 5G mobiililevi, Star Warsi stiilis hologramme, universaalset gripivaktsiini ning Myanmari soovi lennutada esimene satelliit kosmosesse (tegemist on Aasia ühe vaesema riigiga). Siin on aga kõige hullemad ja hirmutavamad lubadused:

1. Google'i isesõitev auto

Chris Urmson on Google'i isesõitvate autode projekti juht, kes kõneles teisipäevasel TED Talksil, kus ta ütles, et ettevõte on võtnud sihiks tuua auto avalikkuse ette viie aastaga. Tal on oma põhjus - tema poeg saab just siis nii vanaks, et endale juhiluba taotleda. „Mu meeskond teeb kõik selleks, et seda ei juhtuks," ütles ta.

2. Netflix on igal pool

Ted Sarandos Netflixist ütles eelmise aasta detsembris, et striimimis-teenust pakkuv ettevõte on viie aastaga igal pool maailmas kättesaadav. Täna on nad saadaval 78 turul.

3. Zuckerbergi visioon - video-Facebook

Nutitelefonidega tehtavad videod ja nende hulk on muutnud ka Facebooki. Eelmise aasta novembris ütles Zuckerberg: „Täna koosneb Facebook suures osas fotodest. Viie aasta eest oli peamine tekst. Kui nüüd viis aastat edasi kerida, siis on peamiseks sisuks video." Loodetavasti ei saa sellest „Jää-ämbri testi" laadsete hulluste levitamise portaal.

4. Muski tapjarobotid

Tesla ja SpaceX'i tegevjuht hakkas eelmisel aastal palju rääkima tehisintellektidest. Ta tegi nalja, et AI (artificial intellect) süsteem, mis on loodud e-mailidest spami eemaldamiseks võib ühel hetkel otsustada, et parim viis selleks on eemaldada inimesed. Ta ütles ühes hilisemas kommentaaris tehisintellektide kohta: „Viie aastaga on suur risk, et juhtub midagi tõsiselt ohtlikku. Maksimaalselt 10 aasta pärast." See kommentaar on tänaseks internetiavarusest kustutatud. Samas on tema koos Stephen Hawkingi ja paljude teistega alla kirjutanud avalikule kirjale, mis hoiatab, et tehisintellektid võivad kaasa tuua maailma lõpu, kui neisse tõsiselt ei suhtuta.

5. Amazoni droonitarne

Jeff Bezos lubas droonide kasutuselevõttu juba 2013. aastal. Tänaseks on see takerdunud USA seadusandlusesse. Nüüd ähvardab Amazon droonide testimise USAst ära viia. Veebruaris hakkas midagi siiski susisema ka USA võimukoridorides. Plaan on aga selline, et mehitamata seadmed võivad lennata konkreetsetes lennukoridorides ning see tähendab, et postipakke nendega transportida ei oleks mõttekas. Samal ajal lennutab Alibaba oma droone juba Pekingi taevas, vedades laiali ingveriteed.