Valga Lihatööstuse juhataja Elmut Paaveli sõnul on oluline, et tootjad selgelt teavitaksid tarbijaid, millistest komponentidest on nende vorstid toodetud.

“Antud ettepanekut ajendas tegema olukord Eesti lihavorstide turul, kus puudub sisuline regulatsioon ning järelvalve tarbijatele vorstide nime all pakutavate toodete suhtes. Paljudes vorstitoodetes kasutatakse lihamassi (MDM), mis on saadud sea- ja linnuliha luuüdi, luuümbrise ning kontidel olevate lihajääkide töötlemisel kondipressis,” selgitas Paavel.

Mitmetes Euroopa Liidu liikmesriikides on lihamassi kasutamine vorstitoodetes keelatud. Arvestades tarbijate tänast ostujõudu siseturul teevad lihatööstused ettepaneku jaotada vorstid nelja kvaliteediklassi ning sätestada nende vastav märgistuse kord.

Väljapakutud vorstide järgmist klassifikatsiooni järgi sisaldaksid kõrgem klassi vorstid liha mitte alla 95 %, I klassi vorstid liha mitte alla 70 %, II klass vorstid liha mitte alla 50 % ning III klass vorstides jääks lihasisaldus määratlemata.

Lihatööstused teevad ametkondadele ettepaneku, et antud klassifikatsioonis võiks kanalihamassi kasutamine olla lubatud ainult III klassi puhul ning see peaks olema selgelt markeeritud ka vastava toote pakendil (kasutades terminit “lihakondimass” või “kondimass”).

Ettepenekule on alla kirjutanud AS Nõo Lihatööstus, Otepää Lihatööstus Edgar AS, AS Oskar Lihatööstus, AS Rey Lihatööstus ja AS Valga Lihatööstus.