Peking üritab kõike, et kahjusid vähendada, kuid ükski lahendus ei näi toimivat.

Järgnevalt on sulle 5 põhjust mitte paanikaga kaasa minna:

1. Kui sa ei paikne just Hiinas, pole sa ilmselt ka nendele turugudele investeerinud - välismaalased omavad vaid 1,5% Hiina aktsiatest, väidab Capital Economics.

2. Hiina turg ei ole veel põhjas ära käinud - tegelikult on sinna veel päris pikk tee. Nimelt on Hiina börsiindeksid endiselt kõrgemal tasemel kui 1. jaanuaril. Aasta algusega võrreldes on Shanghai indeks tõusnud 10% ja Shenzheni indeks tervelt 30%.

3. Hiinlased ei võta turul suuri riske. Enamus kodanikke säilitavad varandust sularahas, hoiustes või kinnisvarana. Majandusteadlaste sõnul investeeritakse aktsiatesse keskeltläbi 15-20 % oma varast.

Frederic Neumann HSBC pangast seletas: „Hiina aktsiaturg ei ole nii suur ega tähtis kui USA aktsiaturg on USA majanduse jaoks. Olukord ei ole selline, et igal hiinlasel on oma väärtpaberikonto."

4. Suur enamus Hiina ettevõtteid pääsevad endiselt finantsteenustele ligi. See hoiab majandust aktiivsena.

UBS-i analüütik kommenteeris: „Aktsiaturu segaduse mõju siseriiklikule majandustegevusele ei tasu liialt tähtsustada. Omakapital on päris majanduse rahastamisel võrdlemisi väikest rolli mänginud."

5. Hiinas toimuvat ei saa veel võrrelda 2008. aastal alanud majanduskriisiga, mil investeerimispangad eesotsas Lehman Brothersiga läksid pankrotti. Pangandussektor peab kenasti vastu ja usk majandusse säilib.

Lisaks tasub mainida, et kuna Pekingil on väga suur kontroll majanduse üle, on neil ka erinevaid vahendeid olukorra leevendamiseks.

Neumann HSBC pangast kommenteeris: „Ärge unustage: kõiki suuri panku omab Hiina valitsus. Nad saavad laenuandmise abil majandust täpselt reguleerida."