"Lugu järgmine - töötame laeva peal Viking XPRS teenindajatena. Selle kirja taga on üle 50 töötaja restoranist ja köögist. Kõik sai alguse rohkem kui aasta tagasi. Meie restorani juhataja (naisterahvas) käitub töötajatega väga ebaviisakalt ja kohtleb meid kõiki kui alamklassi. Tema kommentaarid töötajatele, eriti vanematele, on sellised: "Miks sa juba pensionile ei lähe, oled ju nii vana; kui käed valutavad, tee oma firma ja võid ära minna; sellele ei saa ju lepingut teha, läheb kohe dekreeti; oled sa kindel, et sa ikka sobid siia tööle kui sa nii vana juba oled jne..." seisab kirjas.

"Asi on juba päris hulluks läinud - kui meil on lisatöötajaid vaja siis ütleb juhataja, et ei ole vaja, saame ise hakkama, ja kui hiljem tuleb välja, et ikkagi oli vaja siis see juhataja (naisterahvas) süüdistab teise vahetuse juhatajat. Koguaeg valetab töötajatele ja lubab olematuid asju," jätkub kirjeldus tekkinud olukorrast.

Väidetavalt on mõne töötaja jaoks situatsioon juba päädinud närvivapustuse ja depressiooniga. "Oleme ka pöördunud juhatajate poole laevas, kes on Soome kodanikud, aga nad ei tee midagi meie abiks. Seekord ka pöördusime EMSA poole lootes, et kui on üle 50 inimese allkirja andnud, ehk siis nüüd avatakse silmad ja tehakse midagi, aga ka sealt vaikus," öeldakse kirjas.

EMSA: inimesed kardavad

EMSA juht Jüri Lember kinnitas, et ametiühing teab olukorrast ja tegeleb ka aktiivselt selle lahendamisega. See pole aga lihtne. "Asja muudab meie jaoks keeruliseks see, et samal kollektiivil on ka mõnede teiste juhtkonna liikmetega konflikte olnud. Siin kirvega raiuda ei saa, sest inimesed ja nende töökohad on mängus," ütles Lember. Olukord on delikaatne.

"Inimesed on nii pelglikud, ja seda tuleks nüüd küsida Viking Line'i juhtkonna käest - midagi seal peab olema, vastasel juhul julgeks minna inimesed juhtkonna juurde. On ka kultuuride konflikt - enamus juhtkonnast on Ahvenamaa soomlased ja rootslased, mis muudab ka meie suhtlemise keerukamaks," märkis Lember. Tänagi kohtub Lember kahe töötajate usaldusisikuga, et olukorda arutada.

"Praegusel hetkel Viking Line teemat ei kommenteeri," ütles laevafirma kommunikatsioonijuht Christa Grönlund.