Bed Factory Sweden juht Indrek Aasna ütleb, et osalt on hea, et Viljandis on nii palju sama valdkonna ettevõtteid. Samas on tunda ka survet. Kes vähem palka maksta jaksavad, need ei leia töötajaid. Kes maksta suudavad, neil probleemi ei ole.

„Samas töötajate üleostmisi ja üleminekuid ma väga täheldanud ei ole. Pigem tõmbavad siis juba siinsed teised tugevad sektorid nagu puidu- ja metallitööstus. Palju oleneb töötajate leidmisel ka sellest, kas otsid neid tööstusesse või kontorisse. Äsja otsisime kontorisse inimest ja valida tuli 50 inimese vahel," selgitas Aasna.

Bed Factory Swedeni ärimudel on konkurentide omast erinev. Nemad otsivad kliente, kellele toota. Enda brändi alt tehakse voodeid näiteks hotellidele. Müügitöö toimub Rootsis, peamine turg on Skandinaavia ja Saksamaa. Kaugele ei ole mõtet voodeid viia, kuna tegemist on mahutootega, siis teeb transport toote kalliks ning konkurentsis on raske püsida.

„Meie geograafiline asukoht määrab palju ära, kus meie sihtturud üldse on ning nii mõnegi Eesti ettevõtte tegevuse perimeeter ei lähe Skandinaaviast ja Poolast oluliselt kaugemale," rääkis Aasna.

„Transpordi hind ei ole mõnda aega tõusnud, aga ühel hetkel see muutub. Tööjõupuudust meil täna ei ole, aga kes ütleb, et meil seda kuue kuu pärast ei ole. Masinad inimesi lõplikult ei asenda, aga neid on juurde vaja kindlasti. Sellele on vaja ka riiklikul tasandil mõelda," lisas ta.

Riigi tugi kadus

Aasna ei soovi väga kurta, kuid toob välja ühe kitsaskoha, millega firmal kokku puutuda tuleb. Nimelt riigipoolset toetustEAS-i kaudu enam tunda ei ole. Näiteks seadmete ostmiseks. On aga riike, kus seda siiani tehakse ning see paneb Eesti ettevõtted ebavõrdsesse seisu.

„Me tahaks konkurentsis püsida. Öeldakse, et tehke kallimaid tooteid, kasvatage lisandväärtust. Võib ju öelda, et lihtne on riigilt raha küsida, aga vahel on põhjendus tõesti olemas. Selliseid investeeringuid ei peaks saama igaüks ja see ei tohiks olla lihtne. Regionaalset aspekti peaks arvestama. Kui me tahame, et Lõuna-Eestisse selline tootmised alles jääks, siis oleks see vahend mida saaks edukalt kasutada. Me näeme kuidas inimesed Tallinnasse koonduvad ja eks peamiseks põhjuseks on töö ning tasu. Samas on ülejäänud Eestis tugevaid ettevõtteid ning huvitavaid ja väljakutsuvaid ametikohti. Kui need arenevad, siis on inimestel oluliselt rohkem põhjust jääda või tagasi tulla" nendib Aasna.

Bed Factoryl on huvitavaid ja originaalseid mõtteid. Näiteks on patent voodile, mille sees on mootor, mille abil saab voodi vedrustust kas jäigemaks või pehmemaks muuta. Voodi enda hind on kaks korda kõrgem kui tavavoodil, aga tootmise alustamine on kallis.

Nagu öeldud, ei soovi Aasna tegelikult kurta, sest Viljandis on tunda positiivset õhkkonda.

„Mina vaatan selle järgi, kui palju maju korda tehakse. Neid on palju ja see on hea. See näitab, et tõenäoliselt on üks noor pere otsustanud taas tuleviku meie linnaga siduda. Lisaks on siin kultuuriakadeemia, teater ja erinevad üritused. Äkki saame ka veekeskuse, millest nii palju on räägitud. Noori on siin palju," ütles ta.

Aasna kiidab ka konkurente ja teisi ettevõtteid, tänu kellele inimesed Viljandisse jäävad ja tulevad.

„Deluxis nägite ju, kui suur neil kontor on ning kõrval on meil kohe Cleveron, kus terve maja spetsialiste täis. Noortele on pakkuda huvitavat tööd. Lõuna-Eestis on linnu, kus ei toimu midagi. Need on masendavad ja nutused kohad. Viljandi ei ole seda."

Bed Factory Swedengi planeerib kasvu. Valmisolek ning suur osa lubadestki on olemas. Kohe varsti minnakse ehitusluba taotlema, et vajadusel laienemiseks valmis olla. Nad saaks olemasoleva hoone kõrvale luua ideaalis veel kaks samasugust tehast. Kiirustada ei ole plaanis, kuid areneda on vaja.


Bed Factory Sweden OÜ

Bed Factory Sweden OÜ

Bed Factory Sweden OÜ