„Baltimaad ja Poola on seakatku leviku osas puhvriks kogu Euroopa Liidule, seetõttu on põhjendatud ka täiendavate rahaliste vahendite taotlemine Euroopa Komisjonilt. Seda raha kasutaksime ennetavateks meetmeteks seakatku leviku tõkestamisel ning põllumeeste toetamiseks seakasvatuselt teistele tegevusaladele üleminekul,“ selgitas põllumajandusminister Ivari Padar.

Kohtumise tulemusena moodustatakse töögrupp kolme riigi peaveterinaararstidest, kes töötavad 15. augustiks välja ennetavad meetmed sigade Aafrika katku leviku peatamiseks. Kõne all oli ka ühiste seisukohtade kujundamine metssigade populatsiooni piiramise osas ning koostöö teadlastega.

Põllumajandusministrit saatsid kohtumisel Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel, ministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev ja välissuhete osakonna juhataja Ruve Šank.

Nii Lätis, Leedus kui ka Poolas on juulikuu jooksul diagnoositud mitmeid sigade Aafrika katku juhtumeid. Seni Eestis sigade Aafrika katku diagnoositud ei ole, kuid 40 km ulatuses Läti piirist on kehtestatud puhvertsoon. Sellesse jäävates seakasvatusettevõtetes ja taludes teostatakse loomade veterinaarkontrolli ning keelatud on elusloomade toomine ja väljaviimine tsoonist ilma järelvalveasutuse loata. Puhvertsooni jäävad kõik Valgamaa vallad, Võrumaal Antsla, Mõniste, Urvaste ja Varstu vald ning Karksi vald Viljandimaal.