Juuni lõpus teatas investeerimisfirma Metro Baltic Horizons, et ehitab kunagise Tallinna pedagoogikaülikooli maja aadressile Viru väljak 2 seitsmekorruselise äri- ja büroohoone. Hoone plaanib ettevõte välja rentida 2009. aasta alguses.

Krundi kõrval on aga valmimas kaheksakorruseline Nordic Hotel Forum. Seega ääristavad peatselt Viru ringi kõrvuti seitsmekorruseline ärihoone, kaheksakorruseline neljatärnihotell ja kevadel valminud Foorumi ärikeskus, mille katkestab vaid kolmekorruseline ja seni muutumatul kujul juba pea 30 aastat seisnud Postimaja. Ajaloolased teavad rääkida, et algselt pidi Postimaja olema küll korruse võrra kõrgem, kuid ehituse käigus ilmnenud konstruktsioonilise ebakindluse tõttu jäi see vaid kolmekorruseliseks. “Postimaja tuleb korda teha, siis pole tal midagi häda,” ütleb arhitektuuriteadlane Krista Kodres, leides, et nüüdisaegsete hoonete vahel ei hakka Postimaja küll silma häirima.

Kompromisside ahel

Viru väljaku detailplaneeringud on tekitanud mitmeid vaidlusi. Näiteks Viru väljak 2 kinnistu hoone osas oli muinsuskaitseamet varem seisukohal, mis ei lubanud sinna üle kahekorruselist hoonet rajada. Hiljem muinsuskaitse leebus ning lubas uue hoone rajada tingimusel, kui säilib ajalooline fassaad. Nüüd näebki ärihoone projekt ette

“klaasist mütsi” ehitamist sarnaselt Fahle majaga.

Arhitektuuriajaloolane Mart Kalm leiab, et kui läheneda Viru ringile Pärnu mnt poolt, siis on vaade hea – linn ei vaju enam kusagile kaugusesse laiali. “See on olnud üks pikk kompromisside ahel,” nendib Kalm, viidates Narva mnt algusesse kerkinud hoonetele. Foorumi ärikeskuse osas on Kalm aga kriitiline – oma sissepoole längus oleku poolest on hoone lihtsalt kole ning tegemist pole ka Foorumi nime väärilise ehitusega – selleks on ta liiga kitsas.

Lõppematud vaidlused

Tallinna arhitektuurinõukogusse kuulunud Krista Kodres möönab, et kunagi tehti viga Rotermanni kvartali puhul, lubades sinna ehitada kuni 24-meetriseid hooneid. Nüüd nõuavad kõik arendajad kõrguseks 24 meetrit. “Samal ajal kui nüüd vaadata praeguseks oma kõrguse saavutanud Forumi hotelli, siis pole see üldse halb ja seepärast poleks ka mõeldav, et nurgapealne ärihoone madalam jääks.” Kodres peab siiski oluliseks, et kvartali sees ei tohiks sellist kõrgust enam lubada.

Juba mitu aastat on kestnud vaidlused Tallinna linnavalitsuse ja Viru keskuse arendaja vahel kavandatava Viru Poja pärast. Praegu projekt endiselt seisab. Kodrese hinnangul oleks selle ehitamise lubamine katastroof. “Hooned kuhjuksid mõttetult ühte kohta ja kaoks avalik ruum praeguste terrasside ja purskkaevuga,” leiab Kodres. “Viru Poeg ei annaks midagi juurde.”

Viru Poega arendava firma Pontos juhi Yrjö Vanhaneni sõnul algasid juunis Tallinna linnavalitsusega plaanitava hoone asjus taas läbirääkimised, kuid puhkuste tõttu ei saa enne augustit ilmselt edasi minna.

Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul tuleb Viru Pojale leida asenduskoht. “Viru Pojaga seoses käib jutt ikkagi sellest, kuidas see mõjutab vaadet vanalinnale ja ka Tammsaare pargile. Praegu läbirääkimised käivad, kuid eesmärk on leida asenduskoht,” leiab Aas.

Viru Poja arendaja on linna peale kuri

•• Seoses Viru väljakule kerkiva seitsmekorruselise ärihoonega leiab Viru keskuse arendaja, et linnavalitsus ei kohtle ettevõtjaid võrdsetel alustel.

•• ”Ebavõrdne ettevõtluskeskkond, kus seaduste täitmine ei anna arendajale garantiid, on potentsiaalsetele investoritele väga tugeva ohu märk,” ütles Pontos Oy Eesti direktor Yrjö Vanhanen.

•• Linn kuulutas Viru keskuse arendamise konkursi välja 1996. aastal. Võitnud kavandi detailplaneering kehtestati 6. mail 1999. Hoone valmis aastal 2004. Mais 2007 tunnistas Tallinna ringkonnakohus ebaseaduslikuks linnaplaneerimise ameti viivitamise loa andmisel Viru Poja ehitamiseks.