Lääne-Virumaal kasvatatud viljast Rakveres põletatud piiritusest on poelettidele jõudnud Estonian Vodka, mille villis Viljandi alkoholitootja Liiwi Heliis, kirjutab Virumaa Teataja.

Euroopa Liidu alkoholiturgu reguleeriv määrus sätestab, et selle aasta maist tohib Eesti viina valmistada vaid Eestis kasvatatud toorainest valmistatud piiritusest ning geograafiline tähis pudelil ei tohi eksitada tarbijat.

“Turult peavad kaduma viinad, mis sellele nõudele ei vasta. Eesti viin saab olla ainult Eesti teraviljast. Ainult nii on võimalik tagada meie põllumehele turuväljundit,” kinnitas Rakvere Piiritustehase juht Arno Kangur. Estonian Vodka on Euroopa Liidus kaitstud ka geograafilise tähisena.

Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrus sätestab, et alkohoolsete jookide valmistamisel tohib kasutada üksnes põllumajandusliku päritoluga etüülalkoholi, mille minimaalne alkoholisisaldus on 96 mahuprotsenti.

Samas tuuakse alkoholiregistri andmetel Eestisse sisse suures koguses Ameerika viina, mille alkoholisisaldus on 79-80%, ja sellest valmistatud viina pudelite sildid viitavad eksitavalt Eesti päritolule. Nii on Kanguri sõnul välismaisest toorainest Liviko (Eesti viin ja Viru Valge) ja Altia Eesti (Eesti Standard ja Saaremaa viin) tooted.